PSZ: csökkentsék minimálisra az osztálylétszámokat az újranyitás után!

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elvárja az oktatásirányítástól, hogy a nyitásról szóló döntés után az osztálylétszámokat minimálisra csökkentsék az iskolákban.

Az érdekvédelmi szervezet az MTI-hez eljuttatott közleményében az elvárásai között fogalmazta meg, hogy a szociális távolság betartását a tantermekben kötelezően írják elő, az otthon maradó gyermekeket pedig semmilyen hátrány és retorzió ne érje.

Kiemelték: a szülőknek, akik a járvány ideje alatt nem érzik biztonságban gyermekeiket, legyen joguk eldönteni, hogy május 10-éig beengedik-e őket az intézményekbe. A PSZ azt kéri, hogy ahol megoldható, az otthon maradó gyerekeket a Digitális Kollaborációs Téren keresztül élőben kapcsolják be a tanítási órákba, egy nap ne legyen párhuzamosan online és jelenléti oktatása egy pedagógusnak sem. Ezt a problémát az órák átcsoportosításával, ideiglenes órarenddel lehet megoldani – mutattak rá.

Kitértek arra is, hogy a pedagógusok esetleges túlmunkáját – amelyet a felügyelet biztosítása okoz majd – ki kell fizetni. Az óvodákban kérjék a gyeden, gyesen lévő szülőket: lehetőleg tartsák otthon gyermeküket, a kötelező óvodáztatást függesszék fel.

Ha az időjárás engedi, a lehető legtöbb foglalkozást a szabadban tartsák meg, valamint az óvodák és iskolák számára plusz takarítószemélyzetet biztosítsanak a folyamatos fertőtlenítéshez – sorolták javaslataikat.

A PSZ a közleményében kitért arra is, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma az elmúlt időszakban többször is tévesen interpretálta a szakszervezet álláspontját, amelyet a tárgyalásokon képviselt.

A PSZ nem üdvözölte az iskolák újranyitását – hangsúlyozták -, csak részsikernek tartotta. Álláspontjuk szerint az óvodákat és iskolákat mindaddig zárva kell tartani, amíg a járványügyi adatok nem mutatnak megfelelő szintet a nyitáshoz, vagyis az új fertőzöttek száma nem csökken napi 1400 alá. Ha egyetlen gyermek is megbetegszik az újranyitást követően a jelenléti oktatás miatt, az nem a pedagógusok és az intézményvezetők felelőssége – emelték ki.

Hétfőtől az óvodákban és az általános iskolák alsó tagozatain indult el a jelenléti oktatás, a felső tagozaton és a középiskolákban pedig május 10-étől kezdődik meg.

Forrás: MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

PSZ: csökkentsék minimálisra az osztálylétszámokat az újranyitás után!

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
AIRPRESS LOADED

Cached Query Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") needs refreshing in 209

More in Közoktatás
Pedagóguskar: méltányosan kell elbírálni a gyerekek teljesítményét
Pedagóguskar: méltányosan kell elbírálni a gyerekek teljesítményét

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint a mostani helyzetben méltányosan kell elbírálni a kisiskolások teljesítményét. Horváth...

Diákokról állított hazugságot a kormányközeli lap
Szakszervezetek: a gyerekekre is veszélyes az óvodák és az általános iskolák kinyitása

Öt szakszervezeti szövetség közös nyilatkozata szerint a koronavírus-járvány miatt a gyerekekre is veszélyes az óvodák és...

Close