Rengeteg középiskolásnak nincs nyelvvizsgája

Nagyon magas azoknak a végzős középiskolásoknak az aránya, akik nem rendelkeznek középfokú nyelvvizsgával – derült ki a Szent István Egyetem (SZIE) Zöld Út Nyelvvizsgaközpontja által végzett, nem reprezentatív felméréséből, amelyet minden évben az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon végeznek.

A kutatás legfontosabb célja az volt, hogy felmérjék a diákok tájékozottságát és véleményét a 2018. január 1-jétől ingyenesen megszerezhető nyelvvizsgáról, illetve arról, hogy 2020-tól csak középfokú nyelvvizsgával lehet bejutni a felsőoktatásba.

A felmérésben résztvevő diákok 81%-a szerint az ingyenes nyelvvizsga elegendő állami segítség a bizonyítvány megszerzéséhez, bár sokan nincsenek tisztában a pontos feltételekkel, például, hogy milyen feltételei vannak a visszaigénylésnek, illetve kik és milyen módon vehetik igénybe ezt a kedvezményt.

A felmérésből az is kiderül, hogy a tavalyi eredményekhez képest 7%-kal csökkent a középiskolások körében a nyelvvizsgával nem rendelkezők aránya, viszont 13%-kal emelkedett azoknak a száma, akik szerint nem elegendő az iskolai nyelvóra a középfokú nyelvvizsga megszerzéséhez.

Forrás

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Rengeteg középiskolásnak nincs nyelvvizsgája

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
AIRPRESS LOADED

Cached Query Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") needs refreshing in 3

More in Nyelvtanulás
A Brunei Szultánus felsőoktatási ösztöndíjprogramja
Külföldön tanulnál egyetemistaként? Ne hagyd ki ezt a lehetőséget!

Meghirdetésre került a Brunei állam ösztöndíjprogramja magyarországi felsőoktatási intézményekben tanuló hallgatók számára a 2018/2019-es tanévre. Az...

A Jobbik eltörölné a nyelvvizsga-követelményt a felsőoktatási felvételinél

A Jobbik eltörölné a nyelvvizsga-követelményt a felsőoktatási felvételinél, és azt csak akkor állítaná vissza, ha az...

Close