Restaurátor hallgatók diplomamunkáiból nyílik kiállítás a Nemzeti Múzeumban

Huszonegy restaurátor hallgató diplomamunkájából nyílik kiállítás Barokk – Római – Pop-art címmel a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A pénteki sajtóbejáráson az évente megrendezett Megmentett műkincsek sorozat idei tárlatának kurátora, Zsámbéki Anna elmondta: a kiállítás olyan részletekbe nyújt betekintést, melyeket különben csak a műtárgyakat kézbe vevő restaurátor szakember láthatna.

A restaurátor hallgatók által felújított tárgyak között két pár női barokk cipő, a 2017-ben feltárt római kori kocsisírból származó fémleletek, 19. századi ácsolt faláda, 18. századi kétoldalasan festett fatábla, valamint Kemény György 1970-71-ben pop-art stílusban készített falfestményének másolata is szerepel. Utóbbi egy belvárosi magánlakás cselédszobájában található, restaurálása jelenleg is zajlik a helyszínen Kemény György segítségével.

Különleges feladat volt az 1960-as évekből származó „lottó figura” fényreklám restaurálása, amelyhez a hallgatóknak meg kellett ismerkedniük az ipari festékek világával is – emelte ki Zsámbéki Anna, aki szerint a tárlat érdekessége, hogy a tárgyak nem egy kiállítási koncepció eredményeként kerültek össze, hanem a restaurátor-képzés oktatási tematikája, és a végzős évfolyam érdeklődése nyomán.

A múzeum restaurátor képző központjában készült diplomamunkák között egy 18. századi fa házipatika szekrény, több lőfegyver, köztük egy 18. századi spanyol kovás balkáni puska, két, fatáblára festett görögkatolikus ikon, a magyar királyi darabont testőrség egy díszsisakja, valamint egy ajtószárnnyá alakított japán panel és egy ismeretlen németalföldi festő 1500 körül készített Áldó Krisztus mellképe is látható. A kiállítás anyagát a restaurálás folyamatát bemutató tablók, kisfilmek színesítik.

A Barokk – Római – Pop-art című tárlatot szeptember 23-ig lehet látogatni a Nemzeti Múzeum Pulszky-termében.

Forrás: MTI

Kép forrása: Koszticsák Szilárd, MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Restaurátor hallgatók diplomamunkáiból nyílik kiállítás a Nemzeti Múzeumban

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
AIRPRESS LOADED

Cached Query Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") needs refreshing in 150