Szombaton lesz a középiskolába jelentkezők központi írásbeli vizsgája

Szombaton tartják a központi írásbeli vizsgát a középiskolába jelentkezőknek. A vizsgát 431 intézményben, 542 helyszínen lehet megírni.

Középiskolába jelentkezni február 19-éig lesz mód, az írásbeli pontszám birtokában. Meg lehet majd tekinteni a központi írásbeli vizsga kijavított dolgozatát, és lesz mód fellebbezni, újbóli értékelést kérni.

A vizsgára való felkészülést segíti a korábbi évek nyilvános feladatbankja.

Idén változik a szakképzés rendszere. Az új szabályozás alapján a szakképző intézményeknek két típusuk lesz: az ötéves technikum és a hároméves szakképző iskola.

A technikum egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit. Az ilyen képzésben résztvevők matematikából, magyarból, történelemből és egy idegen nyelvből ugyanazt a tananyagtartalmat kapják, mint a gimnazisták. Ezekből a közismereti tárgyakból érettségi vizsgát tesznek, ötödik érettségi tárgyat azonban nem kell választaniuk, mivel beszámítják a szakmai vizsgájukat. A képzés leteltével a diákok egyszerre kapják kézhez az érettségi bizonyítványt és a technikusi oklevelet, valamint még a nyelvvizsga megszerzésére is lehetőségük nyílik. A technikumban végzettek jelentős előnyt élveznek majd a felsőoktatási felvételik, a szakirányú továbbtanulás során.

Mindezzel párhuzamosan változik a választható szakmák listája. A kizárólag iskolarendszerben oktatható 174 alapszakma elsajátítására irányuló, ágazati alapoktatásból és szakirányú oktatásból álló szakmai oktatás és a rövidebb idejű, speciális tartalmú szakmai képzések egymásra épülő rendszerét vezetik be.

A tanulók a sikeres ágazati alapvizsga vagy érettségi után szakképzési munkaszerződéssel vehetnek részt a duális képzési helynél folyó szakirányú oktatásban, havonta munkabérre jogosultak.

A szakképzésben részt vevő fiatalok anyagilag is jól járnak, a diákokat a tanulmányi eredményeiktől függő mértékű ösztöndíjakkal segítik majd. Szeptembertől felmenő rendszerben minden, ágazati alapoktatásban és szakirányú oktatásban részt vevő, szakképző intézménybe járó fiatalt ösztöndíj illet meg, amelyet a duális képzésben munkabér vált fel. Új elem a törvényben az egyszeri pályakezdési juttatás; erre akkor jogosultak a tanulók, ha sikeresen befejezik a képzést és szakmát szereznek.

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Szombaton lesz a középiskolába jelentkezők központi írásbeli vizsgája

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
More in Közoktatás, Szakképzés
A világ vezető együttműködési platformját tesztelik a magyar informatikai szakképzésben
20 szakma, ami idén tanulható utoljára

Az idén életbe lépő új Országos Képzési Jegyzékben jelentősen lecsökkent a választható szakmák száma, a korábbi...

Diákokról állított hazugságot a kormányközeli lap
Így változik majd a Nemzeti alaptanterv

A korábbinál hangsúlyosabban jelenik meg Wass Albert és Szabó Magda munkássága, de Csukás István és Herczeg...

Close