Több mint 1600 program a Múzeumok Őszi Fesztiválján

Több mint 1600 program, kiállítások, túrák és interaktív programok várják a közönséget országszerte a Múzeumok Őszi Fesztiválján október 1. és november 11. között.

Az őszi sorozat 1600 programot ölel fel, amelyek 150 helyszínen zajlanak a budapesti múzeumoktól kezdve a tájházakig országszerte – mondta el Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a rendezvénysorozatról tartott sajtótájékoztatón Budapesten.

Cseri Miklós, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója kifejtette, hogy tavaly a fesztivál keretében több mint 800 múzeum és kiállítóhely több mint 10 millió látogatót fogadott, ami azt mutatja, hogy a társadalomnak szüksége van erre a kulturális intézményfajtára.

Kiemelte: a fesztiválnak az a célja, hogy jobban összekösse a múzeumi világot és a látogatókat. „Ma van egy olyan kínálati oldal, ami minőségi szolgáltatást tud nyújtani a látogatóknak, akiket viszont el kell érnünk. Ezért a magyar múzeumi szakma kialakította azt a három pillért, ami alkalmat teremt arra, hogy a szélesebb közönség szinte minden évszakban tudjon találkozni a múzeumok kínálataival” – mondta, utalva a tavaszi Múzeumok majálisa, a nyári Múzeumok éjszakája és a Múzeumok Őszi Fesztiváljának sokszínű kínálatára.

„Ez a hat hét egyértelműen azt bizonyítja, hogy ez a szféra felkészült arra, hogy a legkülönlegesebb és legextrémebbnek tűnő ötleteket is megvalósítsa, ha az beépíthető az adott látogatói szegmensbe” – fűzte hozzá.

Cseri Miklós elmondta, hogy a programok különböző tematikák köré csoportosulnak, hogy megkönnyítsék a közönség választását.

Az NKA évfordulójához kapcsolódó Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk! – Örökségi barangolások témájában szervezett túrák Európa és ezen belül Magyarország gazdag és sokszínű kulturális örökségére, a helyi értékek megóvásának szükségességére igyekeznek ráirányítani a figyelmet.

A 25 kilométeres gyalogos és kerékpártúrák és 2,5 kilométeres séták a rendezvény ideje alatt folyamatosan teljesíthetők lesznek egyénileg, családosan vagy kisebb baráti, munkahelyi közösségek által is. A program célja, hogy a látogatók olyan örökségi helyszínekre jussanak el, amelyek valahogyan az NKA-hoz kapcsolódnak, valamint, hogy erősítse a múzeumok, könyvtárak, levéltárak és a kulturális örökségi helyszínek, települések kapcsolatrendszerét, a helyi múltról szóló ismeretek élményszerű és egyben egészségtudatos bővítését.

A bemutatóterek szerveznek eseményeket mindezek mellett az utazó múzeum, a 16+ múzeumi találkozások, a múzeumi őszbúcsúztató tematikához kapcsolódva, a tanárok napja és az óvodapedagógusok napja kiemelt programokra elsősorban a pedagógusokat várják, de bővített tartalommal jelentkezik idén a Mesterek és alkotók című tematika is, amelyen keresztül a látogató betekintést nyerhetnek művészek, mesteremberek műhelyeiben zajló munkába.

Az iskolai őszi szünetre időzített Múzeumi szünetelő című tematika aktív és eseménydús időtöltést kínál napközis táborokkal, családi programokkal, a Pincétől a padlásig című csoport programjai a színfalak mögé való bepillantásra nyújtanak lehetőséget, és idén is folytatódik az Irodalmi találkozások című programelem is.

Ugron Zsolna, a Magyar Turisztikai Ügynökség kulturális igazgatója arról beszélt: az lenne az ideális, ha a múzeumok természetesen lennének részesei az emberek hétköznapjainak és az is fontos lenne, hogy a gyerekek minél korábban találkozhassanak ezekkel az intézményekkel és az általuk nyújtott tudásanyaggal, hogy később meg tudják különböztetni az értéket az értéktelentől.

Forrás: MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Több mint 1600 program a Múzeumok Őszi Fesztiválján

Olvasáshoz szükséges idő: 3 min
0
AIRPRESS LOADED

+ 401 | Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") (0.63)