Új módszerekre van szükség a felsőoktatásban


Új módszerekre, például projektpedagógiára van szükség a 21. századi felsőoktatásban – vélekedett a területért felelős helyettes államtitkár az Óbudai Egyetemen tartott konferencián kedden.

Horváth Zita elmondta: a korábbi módszerek ma már nem biztos, hogy működnek, s nem azért, mert nem jók.

A projektpedagógiát száz éve dolgozták ki az Egyesült Államokban a szakképzés számára, azután terjedt el a közoktatásban – közölte a helyettes államtitkár. Jelezte: a magyar közoktatásban működnek ezek a módszerek.

A projektpedagógia segít elsajátítani azokat a képességeket, amelyekre a 21. században egyre nagyobb szükség van, ilyen elsősorban a logikus gondolkodás és az együttműködés, továbbá a problémamegoldáshoz, kommunikációhoz, csapatmunkához, döntési helyzetek, alternatív megoldások kezeléséhez szükséges képességek. Ezek azonban könyvből vagy akár az interneten sem tanulhatók, fejleszthetők, erre is jó a projektpedagógia – jelezte.

Elmondta: ez a módszer nemcsak a legkorszerűbb képességek elsajátítására alkalmas, hanem az eltérő családi társadalmi háttérből fakadó hátrányok ledolgozásában is nagyobb segítséget nyújt a hagyományos módszereknél. Például a régi, jó frontális oktatás önmagában nem elegendő, ha olyan diákcsoporttal áll szemben a tanár, amelyben jelentős különbségek vannak az otthonról hozott tudást illetően. Az oktatás pedig a társadalmi mobilitás, felemelkedés záloga, és ebben is segít a projektpedagógia – ismertette Horváth Zita.

Megjegyezte: az egyetemek mintha lassabban ismerkednének meg az új oktatási, pedagógiai módszerekkel, de mára több pozitív példa is akad. A projektpedagógia népszerűsítésében is segíthet a Hazai és külföldi modellek a projektoktatásban című konferencia – fűzte hozzá megnyitójában az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára.

Koltai László, az Óbudai Egyetem dékánja arról beszélt, hogy nehéz időszakban élünk, a változás sebessége folyamatosan nő. Nagy kihívás az új generációknak használható tudást adni, ezen segíthet a projektpedagógia módszereinek elterjesztése a felsőoktatásban – mondta.

Forrás: MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Új módszerekre van szükség a felsőoktatásban

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
AIRPRESS LOADED

Cached Query Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") needs refreshing in 67

More in Felsőoktatás
Sokaknak nincs nyelvvizsgája
Ősztől jön a nyelvtanulási diákhitel

Ősztől már nyelvtanuláshoz is igényelhetnek félmillió forint diákhitelt azok a felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatók, akik a...

Több diák utazhat külföldre ösztöndíjjal
Európai Bizottság 20 millió euróval növelné a hallgatói mobilitási programok 2019-es keretét

Az Európai Bizottság javaslatot tett az Erasmus+ uniós programok költségvetésének 20 millió euróval történő növelésére annak...

Close