5 tipp a sikeres szakmaváltáshoz


Egy kutatás szerint a mai pályakezdőknek átlagosan 14 munkahelyük lesz életük során. Ráadásul, sokszor nem csak munkahelyet, hanem pályát is kell módosítani ahhoz, hogy piacképes tudással rendelkezzen valaki.

A Centrum Oktatóközpont összeszedte, mikre kell ügyelni a sikeres szakmaváltáshoz.

1. Gondold át, hogy mit szeretsz csinálni és mit nem

Ahhoz, hogy megtaláld a számodra megfelelő pályát, jó önismerettel kell rendelkezned. Tudnod kell, milyen tevékenységet szeretsz csinálni, mi érdekel, milyen körülmények közt tudsz jól teljesíteni, mik a rövid és hosszú távú céljaid. Például, ha alapvetően magányosan, csendben szeretsz dolgozni, ne olyan szakmát válassz, ahol csapatjátékosnak kell lenned.

2. Ismerd fel, milyen jelenlegi készségeid hasznosíthatók az új karrieredben

Korábbi tanulmányaidból, munkatapasztalataidból rengeteg dolgot újrahasznosíthatsz új karriered során. Használd ki már meglévő tudásodat, és ne érezd úgy, hogy a nulláról kell kezdened.

3. Fedezd fel, mire van kereslet

Nézz utána, hogy a választott szakmádra mekkora a kereslet a piacon, milyen a várható fizetés. A szakmaváltásra érdemes befektetésként gondolni. Ha jól választasz, hamar megtérül az ára.

4. Próbáld ki magad a választott szakmában

Érdemes belekóstolnod, milyen a gyakorlatban is a kiszemelt szakmát végezni. Például, ha tanár szeretnél lenni, adj magánórákat, ha kertész, gyakorolj ismerőseid kertjén. Ha nincs lehetőséged saját tapasztalatot szerezni, ismerkedj meg az adott szakmát űző emberekkel.

5. Képezd tovább magad a választott területen

Ha eldöntötted, milyen területen szeretnél dolgozni, fejleszd tovább készségeidet. Szerencsére ma már számos munka mellett is elvégezhető tanfolyam közül válogathatsz, így nem kell mindent feladnod az új karrieredért.

Minden életkorban érdemes tanulni, és egy piacképes szakmával sosem foghatsz mellé. Nézz körül a Centrum Oktatóközpont oldalán, és találd meg a hozzád illő pályát.

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

5 tipp a sikeres szakmaváltáshoz

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
AIRPRESS LOADED

DELAYED QUERY : /Adatok : 7db0f1eaf7d5c22bcf3e73485cf6ce07 Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "")

More in Felnőttképzés, Szakképzés, Szakmák
Mennyi idő alatt lehet megszerezni egy szakmát?
Mennyi idő alatt lehet megszerezni egy szakmát?

Ha valaki OKJ-s szakképesítést szeretne szerezni, kétféle képzés közül választhat: iskolarendszerű vagy iskolarendszeren kívüli képzésen tanulhat....

Megoldódik az informatikushiány?
Továbbra is huszonötezer informatikus hiányzik a piacról

Növelni kell az informatikai képzéseken diplomát szerző fiatalok számát - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium...

Close