A fizika mindenkié – Ötödször rendezik meg a tudománynépszerűsítő rendezvénysorozatot


Izgalmas ismeretterjesztő előadások és interaktív bemutatók mellett rendhagyó fizikaverseny is szerepel az Eötvös Loránd Fizikai Társulat által koordinált tudománynépszerűsítő és szórakoztató rendezvény, A fizika mindenkié programsorozatában, amelyet pénteken és szombaton rendeznek meg több helyszínen.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) szervezésében szombaton egész nap ismeretterjesztő előadásokkal és kísérletekkel várják az általános és középiskolás diákokat, valamint szüleiket a sorozat központi helyszínén, a Műegyetem Lágymányosi Campusán.

Az MTA honlapján olvasható tájékoztató szerint az érdeklődők előadást hallhatnak többek között az örvények fizikájáról, az orvosi fizikáról, a lézer ipari hasznosításáról, a „kvantum kapcsolatról”, valamint a Wall Street-i fizikusokról.

A rendezvény ideje alatt az egyetem épületében 12 helyszínen mutatnak be kísérleteket az ELTE és a BME fizikus és fizika-tanár szakos hallgatói. Az egyetem kertjében pedig Szabadtéri Fizika Show várja az érdeklődőket a Wigner Szakkollégium Kísérleti körének közreműködésével.

A sorozat keretében a törökbálinti Bálint Márton Általános Iskolában és Középiskolában pénteken diákok tartanak előadást Eötvös Loránd halálának 100. évfordulója alkalmából. Ezt követően olyan fizikaversenyt rendeznek, amelyen diákok mutathatják be kedvenc kísérleteiket, látványos színpadi elemekkel és magyarázattal tűzdelve.

Szombaton Bódvalenkén is lesznek programok. A hátrányos helyzet csökkentéséért létrehozott Juszt-is teszünk Alapítvány rendezésében a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei faluban fizikai kísérleteket mutatnak be az érdeklődőknek.

Nyíregyházán pénteken a Kossuth téren rendeznek tudománynépszerűsítő programokat: többek között interaktív eszközkiállítás és -bemutató várja a látogatókat. Baján később, május 29-én szervezik meg a tudománynépszerűsítő napot.

Az esemény fővédnöke Sólyom Jenő fizikus, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat elnöke.

Az országos rendezvény célja, hogy minél többen közel kerüljenek a fizikához, megértsék a felmerülő problémákat, megismerjék a lehetséges válaszokat és áttekintsék a széleskörű alkalmazásokat, valamint a fizika társadalmi hatásait.

Forrás: MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

A fizika mindenkié – Ötödször rendezik meg a tudománynépszerűsítő rendezvénysorozatot

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
AIRPRESS LOADED

+ 401 | Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") (0.59)