Ezekre kell figyelni a külföldi munkavállaláskor


Az elmúlt években egyre többen próbálkoznak meg a külföldi munka adta lehetőségekkel, hiszen kint a magyarországi bérek többszörösét is meg lehet keresni. Ráadásul a piaci igényekhez igazodva több külföldi munkaközvetítő cég is segít a gyors elhelyezkedésben – írja közleményében a Centrum Oktatóközpont.

Mielőtt azonban beleugrana valaki az ismeretlenbe, abban bízva, hogy egy betanított munka végzésével tőlünk nyugatabbra a jelenleginél magasabb életszínvonalon élhet majd, érdemes átgondolni, hogy milyen készségek és ismeretek elsajátításával indulhatunk nagyobb eséllyel a külföldi munkaerőpiacon.

Bár rengeteg külföldi állás közül lehet válogatni, megfelelő képzettség és alapfokú nyelvtudás nélkül továbbra is nehéz az elhelyezkedés. A legtöbb OKJ-s tanfolyamon a tananyag része az angol vagy német szakmai nyelv elsajátítása. Itt persze nem felsőfokú nyelvvizsgát kapnak a résztvevők a kezükbe, de az elhelyezkedéshez szükséges szakkifejezéseket már elsajátítják a képzésen.

Nem csak a nyelvtudás megszerzése miatt érdemes itthon megszerezni a megfelelő szakmai végzettséget. Külföldön a szakképzések ára jóval borsosabb, mint a Magyarországon elvégezhető tanfolyamoké. A tanfolyami rendszerű képzések viszonylag rövid idő alatt elvégezhetőek, és a tanfolyam díja már az elhelyezkedés utáni első hónapokban megtérül.

„A legnagyobb igény a szakképzett munkavállalókra továbbra is az építőipari és a gépkezelő szakmák területén van. Például targoncavezetőkre a kereskedelem és az ipar területén is hatalmas kereslet van, így azok, akik munkát keresnek külföldön, hamar el tudnak helyezkedni ezzel a szakmával.” – írja közleményében a Centrum Oktatóközpont.

Az OKJ-s képzéseket az EUROPASS bizonyítvány-kiegészítő kiváltásával lehet külföldön elfogadtatni. A bizonyítványnál jóval részletesebb dokumentum eligazodást nyújt a külföldi munkaadók részére a magyar OKJ-s szakképesítések között, tartalmazza, hogy az adott képzés keretében milyen kompetenciákat szerzett meg a munkavállaló. Külföldi munkavállalás esetén mindenképpen érdemes kiváltani.

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Ezekre kell figyelni a külföldi munkavállaláskor

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
AIRPRESS LOADED

Cached Query Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") needs refreshing in 166

More in Felnőttképzés, Karrier, Szakképzés, Szakmák
A legjobb 200 intézmény közé került a Semmelweis Egyetem
Megnyílt az egészségügyi szakdolgozók ösztöndíjpályázata

Megnyílt az egészségügyi szakdolgozónak tanulók ösztöndíjpályázata; október 31-ig nyújthatják be pályázatukat azok, akik nappali vagy esti...

Állásbörzét rendeznek a Szegedi Tudományegyetemen
5 ok, amiért érdemes szakmát váltani

Ha érett fejjel, megfontoltan váltunk szakmát, annak számos előnye lehet. A Centrum Oktatóközpont összegyűjtötte, miért éri...

Close