Így találhatod meg a hozzád illő szakmátA pályaválasztás az egyik legnehezebb feladat az életben. Egyrészt azért nem, mert még magunk sem tudjuk sokszor, mit szeretnénk igazán kezdeni az életünkkel, másrészt azért, mert tengernyi választási lehetőség áll előttünk.

A Centrum Oktatóközpont összegyűjtötte, hogyan lelhetünk rá a hozzánk leginkább illő szakmára.


1. Derítsd ki, hogy miben vagy tehetséges

Ez azért fontos, mert sokan azt sem tudjuk, hogy egyáltalán miben vagyunk tehetségesek. Ebből következik, hogy nem aknázzuk ki a tehetségünkben rejlő lehetőségeket. Próbáld ki magad több területen, ismerd meg az erősségeidet és a gyengeségeidet. Ha nagyobb önismerettel rendelkezel, könnyebben megtalálod azt a pályát, amiben nap mint nap örömödet lelheted.

2.  Ismerkedj meg több szakmával

Érdemes több pályaorientációs oldalt is felkeresned, vagy YouTube videót megnézned az egyes szakmákról. Minél többet tudsz a választható szakmáról, annál megalapozottabb döntést tudsz hozni pályaválasztáskor.

3. Gondolj vissza rá, hogy mit játszottál gyermekként

Ki tudja, lehet nálad nem múló hóbort a virágkötési mánia, a tanárkodás, vagy épp a rendezvényszervezés.

 4. Beszélgess az egyes foglalkozásokat űző ismerőseiddel, hogy beleláss a szakmájukba

Az ismerősök, barátok jobban bepillantást engednek az egyes szakmák árnyoldalaiba is, melyekről a pályaválasztási könyvek keveset írnak. Ráadásul akár praktikus tanácsokat is kaphatsz a választott pályáddal kapcsolatban.

5. Próbálj ki új hobbikat

Ha végképp nem tudod, milyen szakmát választanál, nézz körbe a hobbitanfolyamok között is, ahol bár úgy tűnhet, hogy csak rajzolsz, festesz, varrsz, kerámiázol, vagy épp tornázol, táncolsz, de közben kaphatsz pár jó ötletet a jövődre nézve.

Ha szakmaválasztáson töröd a fejed, nézz körül a Centrum Oktatóközpont oldalán.

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Így találhatod meg a hozzád illő szakmát

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
More in Felnőttképzés, Szakképzés, Szakmák
OKJ tanfolyam
Ilyen végzettség kell az OKJ képzésekhez

Nem mindegy a szakmaválasztásnál, hogy milyen előképzettséggel keres valaki OKJ képzést, hiszen szabályozva van, hogy milyen...

Aranyérmet szerzett Simon Krisztián bútorasztalos a szakmák világversenyén Kazanyban
Aranyérmet szerzett Simon Krisztián bútorasztalos a szakmák világversenyén Kazanyban

Aranyérmet szerzett Simon Krisztián bútorasztalos a szakmák világversenyén Kazanyban, a 45. WorldSkills rendezvényen. A magyar csapat...

Close