A hallgatók és a munkahelyet váltók körében is elindul az aktív lakáskeresés a következő hónapokban

A felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetésével idén is megbolydul az albérleti piac, a következő két hónap a frissen felvett és tanulmányaikat folytató hallgatók mellett sok pályakezdő, valamint munkahelyet váltó számára is egyet jelent az aktív lakáskereséssel – közölte az OTP Ingatlanpont csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény idézte Valkó Dávidot, az OTP Ingatlanpont vezető elemzőjét, aki elmondta a bérleti díjak idén már lassan, de folyamatosan nőnek, a leendő bérlőknek ugyanakkor jó hír, hogy a 2020. januári csúcshoz képest most még jóval megfizethetőbb kínálatból válogathatnak. A bérbeadóknak pedig érdemes figyelembe venni azt, hogy az emelkedő tendencia ellenére sem valószínű, hogy a bérleti díjak a közeli jövőben ismét visszatérnek a korábbi, jövedelemarányosan európai mértékben is kiemelkedően magas szintre – tette hozzá a szakember.

Kiemelték, a bérbeadás előtt el kell dönteni, hogy milyen módon fizetnék meg a tevékenységet terhelő 15 százalékos személyi jövedelemadót (szja). Erre magánszemélyként két lehetőség van: nem tételes elszámolásnál a bevétel 90 százaléka után szükséges levonni a 15 százalékos szja költségét, a tételes költségszámolásnál pedig a tételesen nyilvántartott számlákat vonják le a bevételből, és ez az összeg képezi a személy jövedelemadó számításának alapját.

A lakásbérlésnél a legnagyobb védelmet a bérlő és bérbeadó szempontjából is az írásos szerződés nyújtja, amelynek minden esetben javasolt a közjegyzői hitelesítése vagy eleve szakértővel kell íratni a szerződést, az esetleg vitás helyzetek és a hosszú pereskedés megelőzése érdekében.

Forrás: MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

A hallgatók és a munkahelyet váltók körében is elindul az aktív lakáskeresés a következő hónapokban

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
AIRPRESS LOADED

Cached Query Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") needs refreshing in 198

More in Felsőoktatás
Felvételi - Nyilvánosak a felsőoktatási ponthatárok
Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási ponthatárokat

Nyilvánosságra hozták csütörtök este az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat, ezzel eldőlt, hogy a mintegy 102 ezer...

Újraindul a diplomamentő program
Bódis József: nőtt a továbbtanulási kedv

Nőtt a továbbtanulási kedv; tavalyhoz képest 11 százalékkal emelkedett a felsőoktatásba jelentkezők száma - hangsúlyozta az...

Close