Továbbra is huszonötezer informatikus hiányzik a piacról


Növelni kell az informatikai képzéseken diplomát szerző fiatalok számát – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.

Elmondta, azért kell bővíteni a képzést, mert mintegy huszonötezer informatikus hiányzik a piacról.

Solymár Károly Balázs azt mondta, az idei tanévben tizennyolc egyetemen elindított Programozd a Jövőd! program célja, hogy informatikai szakemberek által tartott előadásokon használható és versenyképes tudást kapjanak a hallgatók, és ezzel nagyobb megtartó ereje legyen az egyetemeknek.

Az informatikai képzésekre jelentkezők fele lemorzsolódik, egy részük a “buktató tárgyak”, például a matematika miatt, másokat pedig a munkaerőhiány miatt a cégek szívnak el jó fizetést ígérve – jelezte.

Szerinte az elszívás ellen vállalatok és egyetemek közötti együttműködésekkel lehet védekezni, amelyek keretén belül a vállalatok például gyakornoki programot kínálnak a hallgatóknak. A vállalatok viszont csak akkor vehetnek fel a programba diákokat, ha betartják a feltételeket, és arra biztatják a diákokat, hogy maradjanak a képzésben – tette hozzá.

Forrás: MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Továbbra is huszonötezer informatikus hiányzik a piacról

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
AIRPRESS LOADED

Cached Query Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") needs refreshing in 81

More in Felsőoktatás, Karrier, Szakmák
SzakmaFÓRUM.hu új bejegyzés: A pénzügyi-számviteli ügyintéző OKJ tanfolyamért kaphatok plusz pontot a felvételin?

A pénzügyi-számviteli ügyintéző OKJ-s képzés elvégzése után sem jár automatikusan plusz pont a felvételin, csak abban...

OKJ tanfolyam
Ezekben az esetekben érdemes fizetős OKJ képzést választani

Ugyan azt hihetné az ember, hogy minden esetben érdemes ingyenes képzést választani, de ez koránt sincs...

Close