Alternatív tanórákat tartottak az országos diáksztrájk napján

Alternatív tanítási órákat tartottak pénteken, az erre a napra meghirdetett országos diáksztrájk során Budapesten, Pécsen és Szombathelyen.

A tiltakozási akciót a köznevelési törvény módosítása elleni, diákok által szervezett augusztus végi tüntetésen jelentették be: minden tanulótól azt kérték, hogy ne menjen iskolába szeptember 13-án.

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke fővárosi sajtótájékoztatón azt hangoztatta, hogy a Kádár-rendszer derekán volt jellemző olyan oktatási struktúra, mint ma. Példaként említette, hogy központosítás zajlik, valamint “beszorítják” az innovációt.

Úgy vélekedett, hogy sokkal több tanár elégedetlen, mint amennyi mer erről beszélni, tettekre bírni pedig még nehezebb a pedagógusokat.

A PDSZ “nem akart rátelepedni” a pénteki kezdeményezésre, csupán abban segítette a diákokat, amiben ők kérték – hangoztatta Szűcs Tamás.

Úgy fogalmazott: “szégyellheti magát” a pedagógustársadalom, amiért nem tud olyan erővel kiállni, mint amekkora az igazságtalanság az oktatásban. A helyzet “rém pocsék” – jelentette ki.

A szakszervezeti elnök úgy vélekedett: a diákok szándékai közel állnak a rendszerváltás idején megfogalmazott követelésekhez.

Azt hangoztatta, hogy nagy a jelentőségük a fiataloknak, mert ha ők nem mozdulnak, akkor sokkal nehezebb változtatni.

Legyen a kezdete ez a nap egy újabb összefogásnak, amely rávilágít arra, hogy “elképesztő gondok vannak az oktatásban” – mondta Szűcs Tamás.

A PDSZ elnöke kiemelte, hogy a nevelőtestület – amelyet a legfontosabb szakmai döntéshozónak nevezett – a jövőben már nem véleményezheti az igazgatói pályázatokat.

Abbéli reményét fejezte ki, hogy minden felelősen gondolkodó érdekvédelmi szervezet az ügyük mellé áll.

Kérdésre felelve Szűcs Tamás kijelentette, hogy 2010 után nagyobb visszalépés történt az oktatásban, mint a rendszerváltás óta bármikor.

Forrás: MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Alternatív tanórákat tartottak az országos diáksztrájk napján

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
AIRPRESS LOADED

Cached Query Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") needs refreshing in 148

More in Közoktatás
MDSZ: az állóképesség javult, a túlsúly továbbra is nagy probléma a diákok körében
Szeptember 27-én lesz az Európai Diáksport Napja 33 ország részvételével

Az idén szeptember 27-én rendezik meg az Európai Diáksport Napját, amelynek során a szervezők tájékoztatása szerint...

Az ellenzéki pártok szerint az alapkészségek fejlesztése a modern oktatás kulcsa
Digitális szövegértés-fejlesztő iskolai program indul

Digitális szövegértés-fejlesztő iskolai pilot program indul, amelynek keretében 34 vidéki iskolában mintegy ezer diák kap hozzáférést...

Close