3000 vitázó közül a legjobb 24 közé jutottak a magyar diákok a vitaversenyen


Michail Krumov bolgár gimnazista nyerte a Vitázik a világ ifjúsága XIII. nemzetközi döntőjét, amelyet Budapesten rendeztek.

A versenyzőknek azzal kapcsolatban kellett német nyelven érvelniük, hogy “Korlátozzák-e személyre szabottan a repülőutak számát?” – közölte az MTI-vel a versenyt szervező budapesti Goethe Intézet.

A magyar versenyzők, Fazekas Ella, a Német Nemzetiségi Gimnázium tanulója és Jakubovics Gergely, a Karinthy Frigyes Gimnázium diákja a 3000 vitázó közül a legjobb 24 közé jutott be.

A versenyt olyan diákok számára szervezik, akik a németet idegen nyelvként tanulják és érdeklődnek aktuális társadalmi és politikai témák iránt. A nemzetközi döntőhéten a versenyben résztvevő 12 ország két legjobb diákja vesz részt.

A csütörtöki záróvitában az első helyezést a bolgár Michail Krumov, a második helyet az észt Katrin-Lisa Laius, a harmadik helyet pedig a szlovák Andrea Sosková szerezte meg. Az Ukrajnából érkezett Marina Dmitrik a negyedik helyen végzett.

Fazekas Ella tapasztalatai közül azt emelte ki, hogy a vetélkedő próbára tette kitartását, fejlesztette némettudását, megtanította a magabiztos fellépésre és növelte az önbizalmát, ráadásul sok új barátot szerzett a versenyen – idézte a közlemény.

Jakubovics Gergely úgy fogalmazott: “a legérdekesebb az egészben az, hogy a témák, amiket kapunk, elsőre nagyon triviálisnak és könnyen megválaszolhatónak tűnnek, majd több hetes kutatás után kiderül, hogy az egész sokkal bonyolultabb és összetettebb, mint azt elsőre gondoltuk.”

A közlemény szerint a nemzetközi döntőre és a hozzá kapcsolódó programokra a vitázókon kívül több mint háromszáz vendég érkezett, köztük Petra Pau, a német parlament alelnöke. A XIII. nemzetközi döntő fővédnöke Enyedi Ildikó filmrendező és Wilhelm Droste író volt.

A Vitázik a világ ifjúsága – közép- és kelet-európai országok vetélkedője a Goethe Intézet, az Emlékezet, Felelősség és Jövő Alapítvány, a Közhasznú Hertie Alapítvány és a Külföldi Német Iskolák Központi Igazgatóságának közös projektje.

Forrás: MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

3000 vitázó közül a legjobb 24 közé jutottak a magyar diákok a vitaversenyen

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
More in Közoktatás, Nyelvtanulás
Érettségi Budapesten
Pénteken kezdődnek az őszi érettségik

A nemzetiségi nyelv és irodalom írásbeli vizsgákkal pénteken megkezdődik a 2019/2020-as tanév őszi érettségi időszaka. Az...

A veszprémi Lovassy László Gimnázium az ország legjobb középiskolája
Idén is a veszprémi Lovassy László Gimnázium vezeti a középiskolák rangsorát

A tavalyi évhez hasonlóan idén is a négyéves képzést adó veszprémi Lovassy László Gimnázium lett az...

Close