573-ról 171-re csökkentik le az OKJ-s szakmák számátAz állam által elismert szakképesítéseket felsoroló Országos Képzési Jegyzék (OKJ) jelenleg 573 szakmát, illetve ezekre ráépülő egyéb képzettséget tartalmaz. A most zajló felülvizsgálat során ezek számát 171-re szűkítették le – írja az Index.hu.

Hamarosan átalakítják az OKJ-s képzések rendszerét, teljesen különválasztanák az iskolarendszerű képzésben tanulható alapszakmákat, és a tanfolyamokon elsajátítható részképzettségeket, specializációkat.

A 171 alapszakmát csak iskolarendszerű képzésben lehetne elsajátítani nappali vagy esti tagozaton, állami, egyházi vagy magánfenntartású szakképző intézményben.

Továbbra is megmaradnának ezen kívül a felnőttképzési és a vállalati továbbképzési tanfolyamok, amelyeken az alapszakmákra épülő specializációkat, részszakképesítéseket lehetne tanulni. Ezek nagy részét magáncégek oktatják majd, amelyek rendkívül rugalmasan reagálnak a piac elvárásaira.

További változás lesz, hogy a képzések végén mindenki csak államilag akkreditált vizsgaközpontokban szerezhetné meg az oklevelét.

A vállalkozások bevonásával megalapított 19 ágazati készségtanács elvégezte az Országos Képzési Jegyzék megrostálását, és létrejött egy szűkebb, 171 szakmát tartalmazó lista. Ezek lesznek az úgynevezett alapszakmák.

Például az elektronikai ágazatban jelenleg több mint 40 OKJ-s szakképesítés van. Ezekből mindössze 7 alapszakma maradna, így az auto­matikai technikus, az elektronikai technikus, az ipari informatikai technikus vagy a villanyszerelő.

Ezektől teljesen különválasztanák a felnőttképzési tanfolyamokon, vállalati kurzusokon elsajátítható specializációkat, más néven szakmai képesítéseket. Például az elektronikai ágazatban elektronikai gyártósori műszerésznek vagy PLC programozónak lehet majd tanulni.

Az országgyűlés már ősszel elfogadhatja a szakképzést és a felnőttképzést érintő változásokat, hogy a beiskolázást a jövő év elejétől már az új szabályok szerint kezdhessék meg. 

„Azoknak, akik a mostani rendszerben szeretnének tanulni, és nagyobb kínálatból szeretnének választani, most érdemes jelentkezniük a kiszemelt képzésekre” – írja a Centrum Oktatóközpont közleményében. „Az ősszel és 2020 elején induló felnőttképzések a jelenlegi rendszerben zajlanak le, és a végzett hallgatók teljes értékű szakmai bizonyítványt kapnak” – írják.

Forrás

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

573-ról 171-re csökkentik le az OKJ-s szakmák számát

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
More in Felnőttképzés, Szakképzés, Szakmák
Rugalmasabbá kell tenni a képzési rendszert
Már nem sokáig szerezhető OKJ-s képesítés tanfolyami formában

Várhatóan 2020 őszétől az OKJ-s képzés keretében oktatott szakmák nagy részét már csak iskolarendszerű képzésben lehet...

SzakmaFÓRUM.hu új bejegyzés: Mi a különbség az ingatlanközvetítő és az ingatlankezelő szakma között?

Sokan nem tudják, mi a különbség az ingatlanközvetítő és az ingatlankezelő szakma között. Pedig fontos tudni......

Close