A frissen végzett műszaki hallgatók harmada külföldön vállalna munkát

A frissen végzett műszaki hallgatók harmada tervezi, hogy külföldön vállal majd munkát – derül ki a Diplomás Pályakövető Rendszer adataiból.

A Diplomás Pályakövető Rendszer (DPR) 2017-es felmérésében 32 intézmény vett részt – közülük 14-ben érhető el műszaki képzés –, és közel 21 ezer 2012-ben, 2014-ben vagy 2016-ban végzett hallgató töltötte ki a kérdéssort. A válaszadók közül 3640-en szereztek műszaki képzésben abszolutóriumot, többségük alapképzésben. Az abszolvált hallgatók háromnegyede (76,6%-a) az abszolutórium után közvetlenül a diplomáját is megszerezte.

A műszaki területen végzett válaszadók harmadának (35,5%) volt főállású munkája a végzettség megszerzésekor. A munkával nem rendelkezők közel fele a végzést követően egy hónapon belül, nagyjából ugyanennyien pedig rövid – átlagosan 4,5 hónapos – keresés után találtak munkát. A végzettség megszerzése óta a válaszadóknak átlagosan 2,4 főállású munkahelyük volt, ugyanakkor ötödüknél előfordult hosszabb-rövidebb munka nélküli időszak is.

Közel 80 százalékuk még nem dolgozott külföldön, ám a válaszadók harmada tervezett ilyet a következő öt évben.

A felmérés kérdéssora kitért arra is, hogy mennyire elégedettek a végzettek a munkájukkal, legyen szó a tárgyi vagy személyi körülményekről, a jövedelemről, a presztízsről, az előmeneteli lehetőségekről vagy a munkát összességében tekintve. Az adatokból az látható, hogy a válaszadók többsége elégedett a főállású munkájával. Egyedül a jövedelem, a juttatások, valamint a karrierépítési, előmeneteli lehetőség esetében magasabb az elégedetlenek aránya.

Forrás

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

A frissen végzett műszaki hallgatók harmada külföldön vállalna munkát

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
AIRPRESS LOADED

+ 401 | Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") (0.44)