A gazdasági nyitással megugrik a diákmunka iránti kereslet

Nyáron nem csupán az idénymunkák, hanem az újranyitó vendéglátó- és szálláshelyek, a visszatérő rendezvények, illetve a kereskedelmi szektorban működő cégek is jelentős plusz munkaerőt fognak igényelni, amelynek kielégítésében kiemelt szerep jut a diákmunkának – közölte a Trenkwalder munkaerő-kölcsönző és -közvetítő az MTI-vel.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a nyári hónapokban a 15-24 év közötti korosztályból foglalkoztatottak száma megközelítheti a 300 ezres szintet, miközben tavaly júniusben ebben a korosztályban 257 ezren, az idén áprilisban pedig 271 ezren dolgoztak.

Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója a közlemény szerint elmondta, hogy a külföldi munkaerő még nem tért vissza, közben pedig a korábban kényszerűen elbocsátott munkaerő-állományt nem lehet pillanatok alatt újra felépíteni. Ezért nyárra felértékelődnek a rugalmas alkalmazási formák, így a diákmunka is. Arra is kitért, hogy az ELTE-Trenkwalder iskolaszövetkezet jelenleg minden eddiginél több, 300 feletti nyitott fővárosi és vidéki pozícióba keresi az alkalmas diákmunkaerőt.

A szolgáltató közelmúltban elvégzett felmérése szerint a legtöbb diák alkalmi munkalehetőséget keres (a diákmunkát végzők 36 százaléka). Folyamatos, de a tanulmányaikhoz kevésbé köthető munkavégzést a megkérdezettek 33 százaléka végez, és 31 százalék azok aránya, akik gyakornoki pozícióban vannak az őket foglalkoztató cégnél.

A Trendwalker kutatásában részt vevő cégek 75 százaléka tartja a diákmunkát gyorsnak és rugalmasnak, 56 százalékuk a költséghatékonyságot emeli ki. A munkaadók 65 százaléka ugyanakkor kevésbé megbízhatónak tartja a diákokat a többi alkalmazotthoz képest, különösen fizikai területen – mutattak rá. Ennek oka a szolgáltató szerint az lehet, hogy sok esetben a diákmunkások alkalmazását nem előzi meg olyan előszűrés, amely más felvételi folyamatban rutinszerűen lezajlik.

Forrás: MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

A gazdasági nyitással megugrik a diákmunka iránti kereslet

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
AIRPRESS LOADED

Cached Query Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") needs refreshing in 45

More in Felsőoktatás, Karrier, Közoktatás, Szakképzés
Női informatikus
Hello IT! for Women – júliusban ingyenes informatikai kurzus indul nők számára

Nőknek indít ingyenes online informatikai képzést júliusban a Green Fox Academy, a Hello IT! for Women...

Fiatal kutatók több mint fele gondolkodik a pálya elhagyásán
Idén ismét közönség előtt rendezik meg a Kutatók Éjszakáját

Amennyiben a járványhelyzet engedi, szeptemberben ismét élőben rendezik meg a Kutatók Éjszakáját. A kétnapos eseményen a...

Close