A jól láthatósági ruházat életet menthet!

Számos statisztika szól arról, hogy milyen sok baleset történik munkavégzés során csak amiatt, mert rosszak a látási viszonyok. Elég, ha az egyik fél félhomályban dolgozik vagy kilép egy őt teljesen eltakaró tárgy mögül és kész a baj. Azonban ezeknek a szerencsétlen eseteknek a száma nagyban csökkenthető, ha jól láthatósági ruházatot visel az ember.

 

Mikor érdemes jól láthatósági ruházatot viselni?

Mivel nem csak közvetlenül a munkavégzésből adódhatnak balesetek, hanem abból is, ha nem látják az embert megfelelően, gyakorlatilag nem sok olyan munkakör létezik, ahol ne jönne jól egy ilyen ruhadarab. Ha csak a száraz tényeket tekintjük át, beláthatjuk, hogy ha a kollégák nem tudják, hogy ott vagy és nem megfelelőek a látási viszonyok, akkor bármikor rád ejthetnek vagy önthetnek valamit, de könnyen el is üthetnek a sötétben. Vagyis rengeteg baleset megelőzhető a jól láthatósági ruházattal. Építkezéseken, raktárakban különösen nagy jelentősége van egy fényvisszaverő kabátnak, pulóvernek, pólónak, mellénynek és nadrágnak. Viszont akkor sem árt viselni ezeket a darabokat, ha bár világosban, megfelelő látási viszonyok között dolgozol, haza viszont már sötétben indulsz gyalog vagy kerékpárral. A fentiek mindegyike fokozottan igaz akkor, ha a félhomályhoz vagy a sötéthez még szakadó eső vagy hóesés is társul. Így ugyanis minden arra járó autós számára egyértelmű lesz, hogy van az út szélén valaki, akire vigyáznia kell.

Munkaruházat

Milyen a jó láthatósági ruházat?

A jól láthatósági munkaruházat feladata, hogy viselőjét biztonsági okokból vizuálisan jelezze, nagyobb távolságból láthatóvá tegye. Alapvetően nem mindegy, hogy milyen színű munkaruhában dolgozik valaki, ugyanis a narancs, a sárga, a zöld és a bíbor színek kivételesen jól láthatóságot adnak és már fényvisszaverő csíkok nélkül, önmagukban is jól láthatónak mondhatók. Ezek a fluoreszkáló, élénk árnyalatok a többinél ragyogóbbak, ennek köszönhetően nappali fényben és sötétben is sokkal jobb láthatást biztosít. Viszont ha már sötétedik vagy lement a nap, esetleg éppen köd van, mindenképpen szükség van a fényvisszaverő csíkokra is a teljes biztonsághoz. Érdemes ezek közül olyat választani, amelyek a bennük lévő kristályoknak köszönhetően úgy képesek visszaverni a kibocsátott fényt, mintha egy autó reflektorával állnánk szembe. Fontos, hogy a csíkok jól legyenek elosztva és minden testrészt érintsenek, így gyakorlatilag mindegy, hogy a test melyik részét éri a fény, elölről, hátulról és oldalról is megfelelően látható lesz a viselője.

 

Nem csak mellény létezik!

A jól láthatóság kapcsán elsőre sokaknak a mellény jut eszébe, pedig számos olyan ruhadarab létezik, amelyeknek szintén ugyanez a funkciója. Hiszen ha a maximális biztonságra törekszik az ember, akkor tetőtől talpig fényvisszaverő munkaruházatba érdemes öltözni szabadtéri, főként esti munkavégzés során.

Hűvösebb nyári napokra jó választás lehet a fényvisszaverő csíkokkal felszerelt pulóver, amely kellemes hőérzetet biztosít viselője számára. Ám ha kifejezetten hideg van odakinn, akkor a hasonló funkciókkal ellátott dzsekik között is ajánlott szétnézni, amelyek számos praktikus zseb mellett kapucnival is fel vannak szerelve, ahonnan szintén nem hiányozhat a bizonyos jól láthatósági csík. Nem szabad megfeledkezni a nadrágokról sem, amelyek szintén a biztonságot szolgálják. A rajta levő kristály tartalmú csíkok megmutatják a arra járóknak hogy ott vagy, a gumírozott, állítható derékrész pedig gondoskodik arról, hogy kényelmesen is érezd benne magad akkor is, ha a sokadik munkaórádat kezded meg. Mindezek mellett természetesen nyáron sem kell lemondanod a jól láthatóságról, hiszen jól szellőző, fényvisszaverő csíkkal felszerelt pólók is léteznek, amelyeknek hála a meleg hónapokban is jól láthatnak téged az arra közlekedők.

A Grandisnál kapható jól láthatósági ruházatban maximális biztonságban érezheted magad szabadtéri, sötétben való munkavégzés közben is.

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

A jól láthatósági ruházat életet menthet!

Olvasáshoz szükséges idő: 3 min
0
AIRPRESS LOADED

Cached Query Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") needs refreshing in 76

More in Karrier
Állásbörzét rendeznek a Szegedi Tudományegyetemen
Novemberben rendezik az első Online Pályaválasztó Fesztivált

Idén november 2-től 6-ig rendezik meg először az Online Pályaválasztó Fesztivált, ahol a résztvevők digitálisan láthatják...

NKA-pályázat 25 éves alkotó- és előadóművészek számára
Pályakezdő festőművészek pályázhatnak a Barcsay-díjra

Október 31-ig jelentkezhetnek fiatal pályakezdő festőművészek a Barcsay-díjra - közölte a Barcsay Jenő Képzőművészeti Alapítvány az...

Close