A magyar egyetemek is több új intézkedést vezettek be a koronavírus miatt

A Szegedi Tudományegyetem és az ELTE is több intézkedést vezetett be egyetemi közösség egészségének megóvása érdekében a koronavírus miatt.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) döntése alapján nem rendelhető el kiküldetés a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján közzétett veszélyeztetett területekre, azokat pedig, akik pedig február 12. után érkeztek vissza onnan, haladéktalanul mentesíteni kell a munkavégzés alól – távolléti díj fizetése mellett – a hazaérkezésüket követő naptól 14 napra. Egy körlevélben arra is felhívják a figyelmet, hogy az érintett területekre történő utazásokat lehetőség szerint függesszék fel, az onnan érkező delegációk, meghívott személyek fogadását pedig halasszák el.

Az egyetemen tanuló 140 kínai hallgató január végi informálása után, február 26-án a teljes hallgatói közösség tájékoztatása is megtörtént. Az óralátogatás, az egyetemi közösségi terek és az épületek látogatása, valamint a személyes ügyintézés mellőzését kérik azoktól, akik az új koronavírussal érintett területen jártak az elmúlt két hétben, vagy ugyanezen időszakban olyan emberekkel találkoztak, akik a koronavírussal érintett területen jártak a találkozásukat megelőző két hétben, esetleg ilyen személlyel élnek közös háztartásban. Az indokolt távolmaradás esetén semmilyen hátrány nem éri a hallgatókat, a hiányzásokat rugalmasan kezelik.

Az SZTE-n a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ munkatársainak és az érintett szakmák képviselőinek bevonásával már január végén felállítottak egy operatív szakmai stábot, hogy az aktuális helyzetnek megfelelő intézkedéseket a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban tudják megtenni. A szakmai stáb tájékoztatása szerint Szegeden nincs koronavírussal fertőzött beteg, és nem is lehet, ugyanis az esetleges betegek elkülönítésére a budapesti Szent László Kórházat jelölte ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A Szegeden felmerülő gyanús eseteknél az érintett személyt elkülönítik, pozitív minta esetében pedig azonnal a Szent László Kórházba viszik.

Szegeden eddig nem azonosítottak koronavírussal fertőzött beteget – áll a közleményben.

Eötvös Loránd Tudományegyetem körlevélben arra kéri a koronavírussal fertőzött területekről hazatérő munkatársait, hallgatóit, hogy két hétig ne menjenek be az intézménybe.

Az angol és magyar nyelvű, valamennyi hallgatónak elküldött levélben azt írták: „felszólítjuk az Észak-Olaszországból (a Rómától északra fekvő olasz területekről), valamint más fertőzési gócpontnak számító területről érkező munkatársainkat, hallgatóinkat, vendégeinket, hogy önként maradjanak távol az egyetemi közösségtől két hétig”.

Azt is kérték, hogy az érintettek e-mailben jelezzék a távolmaradásukat és annak okát. Hozzátették: a hiányzás igazolt távollétnek minősül.

Kitértek arra: aki Kínából vagy más fertőzési gócpontból, különösen Észak-Olaszországból érkezik, és lázas, köhög vagy légzési nehézséget tapasztal, az telefonon sürgősen hívja fel a háziorvosát vagy a kezelőorvosát. Ezek hiányában lépjen kapcsolatba az egyetem foglalkozás-egészségügyi orvosával, mondja el a panaszait és azt, hogy fertőzési gócpontban járt vagy kapcsolatban volt fertőzött emberrel a tünetek megjelenése előtt.

Ha az érintettnek sürgős orvosi ellátásra van szüksége és mentőt kell hívnia, szintén feltétlenül mondja el, hogy panaszai kialakulása előtt milyen kapcsolatban volt a fertőzött területekkel, illetve onnan érkezett emberekkel – fűzték hozzá.

Forrás: MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

A magyar egyetemek is több új intézkedést vezettek be a koronavírus miatt

Olvasáshoz szükséges idő: 3 min
0
AIRPRESS LOADED

+ 401 | Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") (0.56)