A közétkeztetés állami kontroll alá terelése először tavaly év elején vetődött fel egy hódmezővásárhelyi lakossági fórumon. A Miniszterelnökség vezetője a szándékot egy tavaly márciusi kormányinfón is megerősítette, sőt az akkori hírek szerint a kormány is tárgyalt róla, de a minisztériumok lobbiharcán elakadt az átszervezés.
A jelenleg önkormányzati és magáncégek által kiszolgált, 150 milliárdos forgalmúra becsült közétkeztetési piacot tavasszal már állami koordináló szerv alá gyűrnék be. A tervek szerint a közétkeztetést csak állami vagy önkormányzati többségi tulajdonban lévő nonprofit cégek vagy ilyen hátterű vállalkozások láthatnák el.
A menzák államosításának hivatalosan kommunikált indoka a színvonal-egységesítés lesz, ugyanis országszerte óriási különbségek vannak a koszt minőségében. A jelenlegi rendszerben az önkormányzatok nagyjából kétharmada saját működtetésű konyháin, egyharmaduk pedig magánvállalkozásokkal szerződve állíttatja elő az ételeket. Hogy minderre mennyit költ, azt az adott település anyagi helyzete határozza meg, így van olyan kevésbé tehetős település, ahol 200 forintból kell kihozni egy adag ebédet, és van olyan, ahol a kétszeresénél is több jut erre. De nemcsak az ebéd tartalmasságában vagy gusztusosságában vannak különbségek, hanem az élelmiszer-biztonsági szabályok betartásában is.
A TanfolyamGURU új, 2025. július 1. és szeptember 30. között zajló pályázati programot indít, amelynek…
A TanfolyamGURU 2025 nyarán pályázati programot indít a falusi turizmus fejlesztéséért, amely kifejezetten kistelepülések számára…
A digitális oktatás új korszaka Ha körülnézünk, szinte mindenhol találkozunk online tanfolyamokkal. Nemcsak egyetemisták, hanem…
Egy település jövője nemcsak a költségvetési számokon és a fejlesztési terveken múlik. Az igazi fejlődés…
A falusi turizmus nemcsak a turisták számára élmény, hanem a település számára gazdasági, közösségi és…
A formaruha ma már nem csupán egy praktikus ruhadarab, hanem a vállalati identitás meghatározó eleme.…