A projektszemléletben van a jövő

A kooperáció mindenek felett

Nem számít, hogy milyen projektben dolgozol, az alap dolgok megszerzése nélkül “elvérzel”, legyen szó építőiparról, IT-ról, vagy épp autóiparról. A projektek ugyanúgy épülnek fel.

De mi az, amire kifejezetten figyelni kell?

Három lényegi pontot kell megejteni a projektvezetési módszertanokon túl.

Talán a három közül ez a legfontosabb, azaz együttműködni másokkal, akár hazai vagy nemzetközi projektben mozogsz. Állandóan vannak kihívások, módosítások a projekttervhez képest. Ezeket a korrigálásokat olykor futtában meg kell tudnod oldani, mégpedig leginkább a kooperáció által, vagyis együttműködve. Ugyan körülményes, de nem lehetetlen. Ehhez mindkét fél szükséges. Természetesen figyelembe kell venned a vállalat és a projekt érdekeit, de minden esetben találhatsz megoldást. Egyeseknek ez könnyen megy, mások meg kötik az ebet a karóhoz. Nemcsak az “erőben” kell törekedni az egyensúlyra, hanem a projektben is. Nem pikk-pakk kerül minden a kisujjadba. Adj időt magadnak, méghozzá sokat. Ám ha már kellő számú projektben vettél részt, rutinos róka vagy, akkor könnyedén tudod a helyzeteket azonosítani. Az ifjú projekttitánoknak viszont türelem kell.

 

A kommunikációs fűszer

Kinek ne lett volna már olyan élménye, hogy valaki elmondta, mit szeretne, aztán valami teljesen más sikeredett a végén?! Nálad lehet mindennapos jelenség az ilyesmi.

Ma már tömérdek mód áll szolgálatodra a kommunikációra. Ott van mindenféle Project manager program. Aztán az e-mailek, webex vagy akár egy flipcharton is kommunikálhatod a gondolataidat, feladatokat. Lényeg a lényeg, hogy ne csak szóban mondd el, hanem igyekezz valamilyen formában azt meg is jeleníteni, mivel ezzel nagyban kiküszöbölhető a kommunikációs zavar. Elég sokszor egy rövid, egyszerű skicc, de ezzel már könnyen vizualizálható, hogy mit is akarsz. Vagy egy gyors képernyőfotó, pár vonal, és már tökéletesen ki tudod fejezni magadat, aztán mehet hozzácsatolva az összefoglalóhoz. Ebből már mindenki tudja a dolgát.

 

A sikeres projekt harmadik hozzávalója a koordináció

Koordináció, szóval legyen valaki, aki végig is követi a feladatot és széles vállal támogatja azt, aki elvégzi. Sajnos sokszor a feladatok kivitelezésének nagy része úgy történik, hogy: “majd valaki megcsinálja”. Ha ilyen előfordul, ott a vezető nem jól funkcionál.

Fellépett egy akadály? Az nem maradhat az útban. Van, hogy aki a feladatot végzi, egy jó szakember, de nincs meg a kommunikációs készsége, hogy tudassa másokkal az elakadást, így meg a végén nem a kívánt eredmény lesz.

Emiatt is meghatározó, hogy legyen egy vezető, aki ott van az oldaladnál, ha kell, és támogatást nyújt. De ha nincs is ilyen a közeledben, akkor is nélkülözhetetlen egy kiváló koordinációs képesség számodra is. Csak le kell szögezni egymás között, hogy ki, mikor és mit csinál, valamint nyitottnak lenni arra, hogy nyíltan kommunikáld az elakadásodat.
Lényegbeli, hogy a tényleges elakadást jelezd, nem pedig a félelmeidet, hogy miért nem fog sikerülni a feladat!

 

Hogyha még érdekelnek témabeli dolgok, akkor látogasd meg a projektállások oldalt, ahol a projektvezetési módszereken kívül sok más tartalmat is megosztunk, ami a projektszemlélet kialakításához szükséges!

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

A projektszemléletben van a jövő

Olvasáshoz szükséges idő: 3 min
0
AIRPRESS LOADED

Cached Query Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") needs refreshing in 247

More in Karrier
Mennyi idő alatt lehet megszerezni egy szakmát?
5 gyorsan elvégezhető, bárki számára hasznos tanfolyam

Munka és család mellett nem mindig könnyű megoldani a tanulást, így sokan keresnek pár nap vagy...

Ingyen tanulhatsz a világ egyik legmenőbb egyetemén
5+1 képzés, mellyel könnyen indíthatsz saját vállalkozást

A vállalkozói életforma egyre vonzóbb a fiatalok körében, de sokaknak nincs ötlete, milyen vállalkozást indítsanak. Szerencsére...

Close