A szülői és munkáltatói felelősséget erősítheti meg az új szakképzési törvény

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatja a szakképzési törvényhez benyújtott módosító javaslatot, amely a szülőket arra ösztönözné, hogy gyermekük egy biztos megélhetést jelentő szakma megszerzésével zárja tanulmányait – közölte az ITM szerdán az MTI-vel.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium is támogatja azt a módosító indítványt, amely szerint a jövőben a szülőnek vagy a kiskorú tanuló törvényes képviselőjének kötelezettsége lenne a tankötelezettség teljesítését követően is a gyermek továbbtaníttatása legalább egy részszakma megszerzéséig.

A módosító javaslat ezt a felelősséget kiterjeszti a munkáltatókra is, a kezdeményezés értelmében megszüntethetővé válna a fiatal foglalkoztatására irányuló jogviszony, ha az akadályozza a tanulást – közölte az ITM.

A változtatás következtében a szülőnek új kötelezettsége nem keletkezik, az csak nyomatékosítja abbéli felelősségét, hogy gyermeke felnőtté válásáig biztosítsa számára a tanulás, az életben való boldoguláshoz szükséges kompetenciák megszerzésének lehetőségét.

E cél elérését segítik a gyermekneveléshez nyújtott támogatások is, amelyeket a szülők a hatályos szabályok szerint addig kaphatnak, amíg gyermekük iskolába jár. A családoktól az új szabály tehát önmagában semmiféle támogatást nem vesz el, hiszen azok most sem járnak, ha a 16 éves kört betöltő fiatal megszakítja a tanulmányait, és munkába áll.

A javaslatot az Országgyűlés kulturális bizottsága megtárgyalta és elfogadta, azt az ellenzéki képviselők is nagy arányban támogatták.

Forrás: MTI
Kép forrása: Mohai Balázs, MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

A szülői és munkáltatói felelősséget erősítheti meg az új szakképzési törvény

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
More in Szakképzés
Balatoni vállalkozók: irreálisak a bérigények, kevés a munkaerő
Tartalmában és módszertanában is átalakul a szakképzés

Tartalmában és módszertanában is átalakul a szakképzés, juttatásai az ösztöndíjak és a munkaszerződések rendszerén alapulnak majd,...

Debreceni Nyári Egyetem: 37 országból 183 diák tanul magyarul
Ezt az 5 szakmát választják a legtöbben

A pénzügyi és a gépkezelő szakmák vezetik a népszerűségi listát a Centrum Oktatóközpont felmérése alapján. A...

Close