Ingatlanfejlesztés az Y és Z generáció szemével – Pályázat felsőoktatásban tanuló hallgatók számára

Ingatlanfejlesztés az Y és Z generáció szemével címmel hatodik alkalommal hirdette meg hallgatói pályázatát az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK). A résztvevők emblematikus épületeknek adhatnak új funkciót és új külsőt, vagy megtervezhetnek egy új városrészt is, pályázni október 31-éig lehet – közölte az IFK a MTI-vel.

A közlemény szerint idén három téma várja a csapatokat, egy panelház-korszerűsítés vagy -tervezés, a Bálnának vagy az Andrássy úti MÁV-székháznak új funkció kitalálása, illetve egy új városrészt megtervezése a Népszigeten.

A pályázati témák pontosításában, a területek bejárásában és a pályázati anyagok elkészítésében az ingatlanszakma jeles szakemberei segítik majd a pályázókat mentorként júniusban és szeptemberben.

A részletes pályázati kiírás az IFK honlapján található.

Takács Ernő, az IFK elnöke a közleményben kifejti: a megfelelő szakember-utánpótlás életbevágóan fontos a rendkívül komplex ismereteket követelő ingatlanfejlesztői szakmában is, ahol az elmúlt évek látványos bővülése és a versenyhelyzet éleződése egyre erősödő kihívássá teszi a kapacitás- és munkaerőhiányt. A pályázattal is segíteni kívánják, hogy az utánpótlás a következő évtizedekre biztosítva legyen.

Megjegyezte: a kivitelezői kapacitáshiány is közrejátszott abban, hogy az építőipar bővülése márciusban megtorpant, az ágazat termelése csupán 1,4 százalékkal emelkedett éves összevetésben. Budapesten az első negyedévben például a tervekben 6 irodaház átadása szerepelt, de ebből csak 2 teljesült, és csúszásokra továbbra is számítani kell. Áprilisban azonban a rendelésállományok alapján ismét érdemben erősödhet az ágazat, az év egészében az építőiparban 15-18 százalék körüli ütemet érhet el az éves növekedés – tette hozzá.

Takács Ernő szerint az ágazat másik problémája a bizonytalanság az 5 százalékos áfakulcs kérdésében, ami kivárásra ösztönzi az ingatlanfejlesztőket a hosszú távú fejlesztéseknél.

A hallgatói ötletbörze legjobb tervét kidolgozó csapat az „IFK Talentum 2018” díjat és a vele járó 800 ezer forintos pénzjutalmat a VI. Ingatlanfejlesztés napja alkalmából, november 20-án (ezen a napon volt 1849-ben a Lánchíd avatása) rendezett gálavacsorán veheti át.

Az IFK tagok 2013. november 20-án rendezték meg első alkalommal az Ingatlanfejlesztés napját azzal a céllal, hogy széles körben megismertessék az ingatlanfejlesztők munkáját. A szakmai naphoz azóta is kiemelten kapcsolódik a hallgatói ötletbörze.

Az IFK Magyarország vezető ingatlanfejlesztő társaságait képviseli, jelenleg 20 társaság a tagja, amelyek több mint 6 milliárd euró értékben, mintegy 3 millió négyzetméternyi ingatlant fejlesztettek.

Forrás: MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Ingatlanfejlesztés az Y és Z generáció szemével – Pályázat felsőoktatásban tanuló hallgatók számára

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
AIRPRESS LOADED

+ 401 | Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") (0.67)