Alig jelentkeztek idén természettudományi tanárszakokra

Bár az elmúlt hónapokban Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára többször nyilatkozta, hogy sikeres a pedagógus-életpályamodell, az elmúlt években sikerült növelni a pedagóguspálya presztízsét, ezért jóval többen jelentkeznek tanárnak, ez a felvételi adatokból nem látszik.

A 24.hu járt utána annak, hogy mennyire tükröződik a felsőoktatási jelentkezők számán a kormányzati kommunikáció a pedagógus-életpályamodell sikerességéről.

Köztudott, hogy a természettudományos tárgyakat tanító tanárokat már most is vadásznia kell az iskoláknak, a felvételi statisztikákból pedig kiderül, semmilyen javulás nem várható. A felvi.hu adatai nem mutatnak ugrásszerű növekedést a tanárszakokra jelentkezőknél, több szakpár pedig nemhogy vonzóbbá vált volna 2014 óta, egyre kevesebb érdeklődőt vonz.

Az ELTE Tanárképző Központ fizika-kémia szakos tanár képzésére például az idei felvételi eljárásban mindössze öten jelentkeztek. Ennél már csak az szomorúbb, hogy 2014 óta összesen is csak 32-en. És ez csak a jelentkezők száma, nem azoké, akik elvégezték a képzést.

A Pécsi Tudományegyetemen biológia-fizika szakos tanárnak az idén ketten, 2014 óta összesen 16-an jelentkeztek.

A Szegedi Tudományegyetemen földrajz-kémia szakos tanárnak idén mindössze egy diák jelentkezett, míg az elmúlt hat évben összesen 11.

A Debreceni Egyetemen a földrajz-kémia szakra idén egyetlen jelentkező sem volt, az elmúlt két évben a felvi.hu listájában sem szerepel – azaz gyaníthatóan nem volt senki, aki itt szeretett volna tanulni, míg 2016-ban egy, 2014-ben pedig három diák tetszését nyert el.

Mindez azért igazán aggasztó, mert a Klebelsberg Központ adatai szerint több mint négyezer tanár hiányzik a magyar iskolarendszerből, ráadásul a fizikatanárok nagy része a 46-55 éves korosztályba tartozik, a kémiatanárok döntő többsége pedig 46-50, illetve 56-60 éves. Ugyanezen statisztika szerint kémiatanárként az utóbbi tíz évben kevesebb mint 150-en helyezkedtek el.

Azaz a természettudományos tárgyakat tanító pedagógusok száma néhány éven belül drasztikusan csökkenhet majd a hazai iskolákban, és a jelenlegi kép egyáltalán nem arra mutat, hogy lesz, aki pótolja őket.

Forrás

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Alig jelentkeztek idén természettudományi tanárszakokra

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
AIRPRESS LOADED

Cached Query Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") needs refreshing in 58