Augusztusban jöhet a tanárok 10 százalékos fizetésemelése

Az augusztusi fizetési számlán jelenik meg először a pedagógusok fizetésének új béreleme, a szakmai ágazati pótlék, amely a garantált illetmény 10 százalékának felel meg a februárban bejelentett jogszabályi változás értelmében – mondta Kozák András köznevelési szakértő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Az új bérelem nemcsak a tanári, tanítói munkakörben dolgozókat érinti, hanem a többi pedagógus végzettségű alkalmazottat is, az iskolatitkároktól a laboránsokig – hangzott el a műsorban.

Annak, hogy nem bért emelnek, hanem pótlékot adnak a fizetéshez, technikai okai vannak – mondta a szakértő. A jogalkotó, a jogszabály alkotásra vonatkozó előírások alapján, a társadalmi és a szakmai érdekképviseletekkel folytatott egyeztetések nyomán választotta a bérpótlék formát – fűzte hozzá Kozák András.

A PSZ alelnöke, Totyik Tamás szerint a szakmai ágazati pótlék – ami bruttó 20-40 ezer forint – nem fogja megállítani a pályaelhagyást és a tanárszakra jelentkezők számának csökkenését.

Szerinte a valódi béremelés azt jelentené, ha a tanári bérek 2015 óta befagyasztott vetítési alapját (ami a 2014-es minimálbér összege, 101 500 forint) emelnék meg, ám ez nem történt meg.

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Augusztusban jöhet a tanárok 10 százalékos fizetésemelése

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
AIRPRESS LOADED

Cached Query Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") needs refreshing in 188

More in Közoktatás
Kapkodnak a cégek a diákmunkások után
Idén is elindul a nyári Diákmunka program

A programban 16-25 év közötti, nappali tagozatos tanulók vehetnek részt július 1. és augusztus 30. között;...

Koronavírus - Kinyitnak a vidéki óvodák
Ruha nélkül kampányolnak a bölcsődei dolgozók a munkaruházat biztosításáért

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) kampányt indít a gyermekvédelmi-, és szociális intézményben dolgozók munkaruházatának biztosításáért....

Close