Az egyházi fenntartású intézmények mintegy háromszoros forráshoz jutnak diákonként, mint az államiak

Minden gyermek egyenlő, ezért minden tanuló után egyenlő állami támogatást kellene nyújtani az iskoláknak – szorgalmazta Szabó Szabolcs, az LMP-frakció képviselője, bírálva, hogy az egyházi fenntartású intézmények mintegy háromszoros forráshoz jutnak diákonként, mint az államiak.

Szabó Szabolcs sajtótájékoztatóján elmondta: javaslatuk úgy oldható meg, ha visszaállítják az oktatás támogatását a GDP 5,5 százalékának szintjére, ahogy az 2010-ben volt. Rámutatott: azóta szinten folyamatos forráskivonás volt a szektorban, így az intézkedés azonnal 350-400 milliárd forintos pluszforrást eredményezne.

Hozzátette: hosszú távon a bruttó hazai termék 8 százalékát költené az oktatásra.

A politikus szerint az általános iskolák mintegy 14, a középiskoláknak pedig több mint 20 százalékát fenntartó egyházak azért kapnak magasabb támogatást, mert már a fideszesek is belátták, hogy az általuk létrehozott oktatási rendszer rossz, és az egyházi iskolák menekülőutat jelentenek számukra.

Ezekben az intézményekben ugyanis nem az állami tankönyveket használják és nem a nemzeti alaptanterv (NAT) szerint oktatnak. A képviselő bírálta a készülő NAT-ot is, előkészítetlennek, átgondolatlannak ítélve azt, és radikális átalakítást szorgalmazott.

Szabó Szabolcs szerint a pedagóguspályát is vonzóvá kell tenni, 15 éven belül ugyanis több mint 60 ezer tanár megy nyugdíjba.

Forrás: MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Az egyházi fenntartású intézmények mintegy háromszoros forráshoz jutnak diákonként, mint az államiak

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
AIRPRESS LOADED

+ 401 | Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") (0.49)