Az Iposz az egyetemet elhagyó fiatalokat segíti a munkaerőpiacra

Az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) az egyetemi tanulmányaikat félbehagyó fiatalokat segíti a munkaerőpiacra az Európai Unió Erasmus+ nemzetközi projektben – mondta Németh László, a szövetség elnöke.

Az Európai Unió Erasmus+ programjában az Észak-Rajna-Vesztfáliai Kézműves Kamarai Szövetség vezette konzorcium Németországban, Ausztriában, Bulgáriában, Törökországban, Görögországban és Magyarországon felméri az egyetemet tanulmányaik befejezése előtt elhagyó fiatalok munka-erőpiaci elhelyezkedésének helyi gyakorlatát, a 2016-ban indult és 2018 közepén befejeződő projektet az unió 150 ezer euróval támogatja, a konzorciumi tagok 25 százalék önerőt adnak. – írja az MTI.

Németh László kiemelte, úgy látják, hogy az egyetemi tanulmányaikat félbehagyó magyar fiatalok a munkaerőpiacon értékes munkaerő tartalékot jelentenek, lenne munkájuk a magyar kézműiparban, ezért megpróbálják a szakmai ipartestületek bevonásával összehozni a keresletet és a kínálatot.

Elmondta, az egyetemet be nem fejezők már rendelkeznek szakmai kompetenciával, és azon túl, hogy a vállalkozások munkát adnának ezeknek a fiataloknak, lehetővé tehetnék a tanulmányaik folytatását is.

Peter Dohmen, az Észak-Rajna-Vesztfáliai Kézműves Kamarai Szövetség projektvezetője kiemelte, a konzorciumi partnerek úgy választották ki, hogy jó gyakorlatot ismertethessenek meg és tanuljanak egymástól.

Thomas Vondrak, a projekt tanácsadója rámutatott arra, hogy a nagy európai városokban végzett felmérésük szerint az unióban az egyetemi hallgatók mintegy 25-30 százaléka nem fejezi be tanulmányait, és ez jelentős nemzetgazdasági károkat okoz, amit mérsékelni lehetne, ha a munkaerőpiacon megfelelő munkát végezhetnének, és később befejezhetnék a megkezdett tanulmányaikat.

Forrás: MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Az Iposz az egyetemet elhagyó fiatalokat segíti a munkaerőpiacra

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
AIRPRESS LOADED

Cached Query Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") needs refreshing in 106

More in Felsőoktatás, Karrier, Szakmák
A család és a karrier összeegyeztethetősége
Honlap segíti a család és a karrier összeegyeztethetőségét

Külön honlap is segíti a család és a karrier összeegyeztethetőségét – hívta fel a figyelmet a...

Felsőoktatási felvételi
Ma éjfélig lehet a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre jelentkezni

Ma éjfélig lehet a felsőoktatási intézmények szeptemberben induló képzéseire jelentkezni, az e-felvételin keresztül. – írja az...

Close