Az OME konfliktuskezeléssel foglalkozó továbbképzéseket javasol az iskolákban

Az Országos Mediációs Egyesület az iskolai erőszak és az iskolai konfliktusok kezelésére mediációs szakemberek bevonását és konfliktuskezeléssel foglalkozó továbbképzések biztosítását javasolja az iskolaőrség mellett.

„Elfogadva, hogy lehetnek olyan iskolák, ahol az iskolaőr felkészültségével, felhatalmazásával rendelkező személy jelenléte is indokolt lehet, meggyőződésünk, hogy valamennyi probléma nem kezelhető ezzel az eszközzel” – írják közleményükben.

Szerintük bármilyen szigorúan szabályozott jogi tényállások mellett is mindig lesznek olyan cselekmények, melyek e tényállásokat nem merítik ki, mégis az érintetteknek fájdalmat, méltánytalanságot, érdeksérelmeket okoznak. Véleményük szerint ezekben a konfliktusokban tanulhatják meg a diákok azokat a konfliktuskezelési, érdekérvényesítési módokat, amihez a mintát a felnőttek adják, az iskola pedagógusai, szakemberei, amikor egymással, a szülőkkel, a vezetőkkel, hasonló módon oldják meg vitáikat, s erre adnak mintát, módot a diákoknak. E vitamegoldásokban van nagy szerepe a vitarendező, konfliktuskezelő szakembereknek, közvetítőknek, mediátoroknak is.

Úgy vélik, amikor olyan feszültségek, viták keletkeznek, amelyek még nem igényelnek hatósági (iskolaőri, rendőri, gyámhatósági) beavatkozást, a legeredményesebb módszer lehet a külső, független, pártatlan közvetítő bevonása, amelyre a jelenlegi szabályozások is módot adnak.

Javasolják, hogy az iskolák rendelkezzenek külön forrásokkal a konfliktuskezeléssel foglalkozó továbbképzésekre, eljárásokra. Az iskolák az iskolaőrség mellett alakítsanak ki partnerségeket olyan mediátorokkal (közvetítőkkel), akik gyakorlottak az oktatásügyi közvetítésben.

Forrás: MTI, OS

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Az OME konfliktuskezeléssel foglalkozó továbbképzéseket javasol az iskolákban

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
AIRPRESS LOADED

Cached Query Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") needs refreshing in 81

More in Közoktatás
Új lehetőségekkel bővül az idei nyári diákmunka program
A diákok foglalkoztatásánál is kell munkaszerződést kötni

A diákok foglalkoztatásánál is írásban megkötött munkaszerződésre van szükség, amelyben meg kell határozni az alapbért és...

Jogerőre emelkedett Magyarország strasbourgi elmarasztalása a tankönyvpiac állami monopolizálásának ügyében
Elkészültek a módosított Natnak megfelelő új tankönyvek

Elkészültek a módosított Nemzeti alaptantervnek (Nat) megfelelő új tankönyvek - jelentették be szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten. Maruzsa...

Close