Debreceni Egyetem: továbbra is az ország második legnépszerűbb egyeteme a debreceni

Jóllehet 14 százalékkal kevesebben jelentkeztek idén a Debreceni Egyetemre, ami körülbelül a 2018-as jelentkezési adatoknak felel meg, a 7990 jelentkező száma azt jelzi, továbbra is az ország második legnépszerűbb felsőoktatási intézménye a debreceni az ELTE után – közölte az oktatási rektorhelyettes pénteki sajtótájékoztatóján.

Bartha Elek elmondta, a felvételi pontszámok alapján az általános felvételi eljárást követően 6127 elsőéves hallgató kezdheti meg tanulmányait a Debreceni Egyetem (DE) magyar nyelvű képzésein, míg az angol nyelvű képzésekre 2078 külföldi hallgató nyert felvételt, ami 71-el több mint tavaly, így 3,5 százalékos emelkedést jelent. Ez nagyon jó visszajelzés az egyetem számára – értékelt.

Kiemelte, hogy az országosan felsőfokú tanulmányokra jelentkezőkből a DE-re felvettek aránya 7,7 százalék.

A legnépszerűbb karok, ahol a legtöbb elsőéves kezdheti meg tanulmányait, a gazdaságtudományi kar (1388), a bölcsészettudományi (948) és az informatikai kar (511) – részletezte a rektorhelyettes.

Kuriózumként említette Bartha Elek, hogy a legmagasabb ponthatárt a matematikatanár-latin nyelv és kultúra osztatlan tanári szak állami ösztöndíjas képzésén jegyezték, oda 500 pontra volt szükség, de a jogász levelező állami képzésre is kiemelkedő eredménnyel, 442 ponttal lehetett bejutni.

A legnépszerűbb mesterszak ebben az évben a pszichológia volt, de az emberierőforrás-tanácsadó, az egészségügyi menedzser és az egészségpszichológia szakokra is sokan jelentkeztek.

Pósánné Rácz Annamária, az egyetem oktatási igazgatója a jogorvoslati lehetőségekről szólva elmondta, a felvételi határozat ellen annak, aki nem került be a felsőfokú intézménybe, lehetősége ven a Fővárosi Törvényszékhez fordulni. Mint mondta, évek óta kevés hallgatót vettek fel így, ami azt mutatja, a rendszer jól működik. Várják még a pótfelvételikre is a jelentkezéseket. Ebben változás történt, ösztöndíjas képzésre is lehet jelentkezni a pótfelvételi keretében.

Forrás: MTI
Kép forrása

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Debreceni Egyetem: továbbra is az ország második legnépszerűbb egyeteme a debreceni

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
More in Felsőoktatás
Felvételi - Nyilvánosak a felsőoktatási ponthatárok - Budapest
ELTE: nagyobb arányban vett fel hallgatókat az intézmény, mint valaha

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) a jelentkezők országosan "drasztikusan csökkenő" száma ellenére is nagyobb arányban vett...

Egy új magyar startup online piactéren segíti a diákok alkalmi munkavállalását
Nyilvánosságra hozták idei felsőoktatási ponthatárokat, a jelentkezők háromnegyedét felvették

Nyilvánosságra hozták csütörtök este az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat. A jelentkezők háromnegyedét felvették valamilyen képzésre -...

Close