Diákoknak hirdetett országos verspályázatot az Emmi

Szabad a vers! címmel országos verspályázatot hirdetett az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsős általános iskolások és középiskolások számára klasszikus magyar költők családhoz köthető verseinek újragondolására a Családok éve 2018 alkalmából – írja az MTI.

A mai diákok világának kultúrája, sebessége más, mint a mi generációnké volt. Szeretnénk, ha a fiatalok Arany János, Petőfi Sándor, József Attila, Kosztolányi Dezső és mások családi verseinek újraértelmezésével közelebb kerülnének a költészethez, és újfajta megközelítésben mutatnák be a családi értékeket – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a pályázat szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár kiemelte: a pályázat szerdán, a költészet napján indul és egy hónapon át tart, május 11-én zárul. Az ünnepélyes eredményhirdetés május 26-án lesz Budapesten. A pályázók feladata, hogy osztályaikkal előadják és videóra rögzítsék az átírt verseket, regisztráljanak és a művet beküldjék a csaladokeve.hu/szabadavers honlapra.

A pályázók a következő listából választhatják ki az átdolgozásra szánt verseket: Petőfi Sándor Egy estém otthon; István öcsémhez; Arany János Családi kör; Itthon; Ady Endre Őrizem a szemed; Móra Ferenc Mártonka levele; Kaffka Margit Petike jár; Weöres Sándor Buba éneke; Szabó Lőrinc Lóci óriás lesz; Kosztolányi Dezső Most harminckét éves vagyok; Lásd, kisfiam, ezt mind neked adom most; József Attila Mama.

Balog Zoltán kitért arra, hogy inspirációként a fiatalok három kortárs költőtől is meríthetnek: Petőfi István öcsémhez című versére Lackfi János, Iancu Laura és Bánki Benjámin is elkészítette saját verzióját. Utóbbit a slammer a sajtótájékoztatón elő is adta. A három “mankó” a Családok éve facebook-oldalán lesz elérhető.

A diákok szabadon választhatnak a verselés fajtái között, és akár a rap vagy a slam poetry műfajában is alkothatnak.

A pályaműveket négytagú zsűri és a közönség is elbírálja. A zsűriben Novák Katalin mellett Szarvas Rita, a szentendrei Móricz Zsigmond Gimnázium magyar nyelv és irodalom tanára, Orbán János Dénes József Attila-díjas költő, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia vezetője, valamint Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója szerepel.

A zsűri által kiválasztott győztes, valamint a közönség által interneten a legtöbb szavazatot kapott pályázó családjával együtt egy hosszú hétvégét tölthet el a Szentendrei-sziget egyik szállodájában, az egyéni győzteseket segítő osztályok egy-egymillió forint értékű osztálykirándulást nyernek.

Forrás: MTI

Kép forrása: Koszticsák Szilárd, MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Diákoknak hirdetett országos verspályázatot az Emmi

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
AIRPRESS LOADED

Cached Query Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") needs refreshing in 54

More in Közoktatás, Motiváció, Szakképzés
Pályaválasztás - Pénteken lesz a Szakmák éjszakája
Pénteken lesz a Szakmák éjszakája

Pénteken rendezik meg a Szakmák éjszakáját, amelynek keretében üzemlátogatások és különböző szórakoztató programok is várják az...

Kezdődik az Egyetemi tavasz programja Szegeden
Kezdődik az Egyetemi tavasz programja Szegeden

Öt hét alatt ötven helyszínen csaknem háromszáz tudományos, ismeretterjesztő, kulturális, sport- és szórakoztató programra várják az...

Close