Elkezdődött a konszolidáció a munkaerőpiacon

Az elmúlt másfél évben a világjárvány átalakította a munkaerőpiacot, az idén nyár elejére azonban visszarendeződött a piac a pandémia előtti évhez hasonló állapotra, egyes területeken ismét munkaerőhiány mutatkozik, csakúgy, mint 2019-ben – közölte a Profession.hu az MTI-vel.

A korlátozások feloldásával és a leállított szektorok újraindulásával a gazdasági helyzet is elkezdett stabilizálódni, ennek következtében rengeteg új álláshirdetés került ki a piacra: májusban a valaha volt legtöbb, megközelítőleg 18 ezer betöltetlen álláshely volt az állásportálon.

Az egy álláshirdetésre jutó jelentkezők száma tavaly jelentősen, 75 százalékkal nőtt a 2019-es évhez viszonyítva, miközben a hirdetések mennyisége 24 százalékkal csökkent. 2021 júniusára viszont szinte teljes visszarendeződés figyelhető meg: egy hirdetésre jóval kevesebben – egyes kategóriákban akár feleannyian – jelentkeznek, és egyre több területen alakult ki újra munkaerőhiány – írták saját adataik alapján.

Az állásportál szerint az adatrögzítő pozíció népszerűsége töretlen. A titkár-titkárnő kategória 2019-ben még csak a hetedik, tavaly már a harmadik volt a rangsorban. A népszerű szakmákat egyebek mellett a recepciós, grafikus- képszerkesztő és a személyi asszisztens követi.

Megjegyezték, hogy a nyári szezon indulása és az újranyitás idején nagy kihívást jelent pincéreket, szakácsokat találni, kiemelten a Balaton környékén. Az orvos és a szakorvos kategóriában is kevés a jelentkező, és munkaerőhiány jelentkezik a szakmunkáknál – kőműves, karosszérialakatos, esztergályos, hegesztő, lakatos – a mérnököknél, adótanácsadóknál, IT szakembereknél is.

Forrás: MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Elkezdődött a konszolidáció a munkaerőpiacon

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
More in Karrier, Szakmák
Egyre több magyar felnőtt vesz részt valamilyen iskolarendszerű vagy iskolarendszeren kívüli képzésen
Felnőttképzési támogatásra pályázhatnak a cégek

Munkavállalónként félmillió forint felnőttképzési támogatásra pályázhatnak a cégek hamarosan - jelentette be az Innovációs és Technológiai...

Ötven településen indul el a Tanítsunk Magyarországért! program
Népszerű a tanfolyamra jelentkezők közt a pedagógiai és családsegítő munkatárs OKJ képzés

A Pedagógiai- és családsegítő munkatárs az egyik legkeresettebb tanfolyam a pedagógiai és szociális képzések kategóriájában. Rendkívül...

Close