Ezekre kell figyelni az egyetemi felvételin 2018-ban

Bár még van idő 2018-as felsőoktatási felvételi időszakig, az alábbi szabályozásokra érdemes időben felkészülniük a felvételizőknek.

  1. Több alap- és osztatlan szakon kötelező egy vagy két tantárgyból emelt szintű érettségi. Mindenképpen érdemes átnézni a tájékoztatóban, mely szakok ezek.
  2. Emelt szintű érettségit csak az Oktatási Hivatal által meghatározott tantárgyakból lehet tenni. A 2018-as érettségin a fenti listán nem szereplő tárgyakból akkor sem lehet emelt szinten vizsgázni, ha az érettségizőt egy korábbi vizsgaidőszakban javító vagy pótló vizsgára utasították.
  3. A felsőoktatási felvételiről szóló – hatályos – rendelet alapján a jelentkezők továbbra is legfeljebb 500 pontot szerezhetnek, 200 + 200 pontot a tanulmányi és az érettségi eredményeikkel, 100 pontot nyelvvizsgával, OKJ-s szakképesítéssel, versenyeredményekkel. A pontszámításról itt olvashattok bővebben.
  4. Továbbra is lehetőségetek lesz pontduplázásra. A többletpontok nélküli összpontszámotokat kétféleképpen számolhatjátok ki: vagy összeadjátok a tanulmányi pontszámot (maximum 200 pont) és az érettségi pontszámot (maximum 200 pont), vagy megduplázzátok az érettségi pontszámot (maximum 200 pont). A felvételin automatikusan azt a verziót veszik figyelembe, amely előnyösebb nektek.
  5. Az alap- és osztatlan szakokon továbbra is 280, felsőoktatási szakképzéseken 240, mesterszakokon 50 a minimumponthatár. Az állami ösztöndíjas képzések előzetes ponthatárait még nem hozták nyilvánosságra.

 

Forrás

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Ezekre kell figyelni az egyetemi felvételin 2018-ban

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
AIRPRESS LOADED

+ 401 | Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") (0.43)