Ezekre kell figyelni az egyetemi felvételin 2018-ban

Bár még van idő 2018-as felsőoktatási felvételi időszakig, az alábbi szabályozásokra érdemes időben felkészülniük a felvételizőknek.

  1. Több alap- és osztatlan szakon kötelező egy vagy két tantárgyból emelt szintű érettségi. Mindenképpen érdemes átnézni a tájékoztatóban, mely szakok ezek.
  2. Emelt szintű érettségit csak az Oktatási Hivatal által meghatározott tantárgyakból lehet tenni. A 2018-as érettségin a fenti listán nem szereplő tárgyakból akkor sem lehet emelt szinten vizsgázni, ha az érettségizőt egy korábbi vizsgaidőszakban javító vagy pótló vizsgára utasították.
  3. A felsőoktatási felvételiről szóló – hatályos – rendelet alapján a jelentkezők továbbra is legfeljebb 500 pontot szerezhetnek, 200 + 200 pontot a tanulmányi és az érettségi eredményeikkel, 100 pontot nyelvvizsgával, OKJ-s szakképesítéssel, versenyeredményekkel. A pontszámításról itt olvashattok bővebben.
  4. Továbbra is lehetőségetek lesz pontduplázásra. A többletpontok nélküli összpontszámotokat kétféleképpen számolhatjátok ki: vagy összeadjátok a tanulmányi pontszámot (maximum 200 pont) és az érettségi pontszámot (maximum 200 pont), vagy megduplázzátok az érettségi pontszámot (maximum 200 pont). A felvételin automatikusan azt a verziót veszik figyelembe, amely előnyösebb nektek.
  5. Az alap- és osztatlan szakokon továbbra is 280, felsőoktatási szakképzéseken 240, mesterszakokon 50 a minimumponthatár. Az állami ösztöndíjas képzések előzetes ponthatárait még nem hozták nyilvánosságra.

 

Forrás

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Ezekre kell figyelni az egyetemi felvételin 2018-ban

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
AIRPRESS LOADED

Cached Query Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") needs refreshing in 284

More in Felsőoktatás
állami támogatás adómentesen
Több, állam által nyújtott támogatás és ösztöndíj válik adómentessé

Több, állam által nyújtott támogatás és ösztöndíj válik adómentessé az Országgyűlés döntése értelmében - mondta Rétvári...

SzakmaFÓRUM.hu új bejegyzés: Hol található max. 2 éves általános orvosi képzést nyújtó OKJ képzés? Havonta egy nap tanítási nappal érdekelne.

Egy ideje már kering a neten a Gyakori Kérdéseken feltett gyöngyszem. Bár a többség egyből rávágja,...

Close