Helyettes államtitkár: a gazdaság igényeihez kell igazítani az oktatás

A gazdaság igényeihez kell igazítani az oktatást és a szakképzést, a további fejlődéshez pedig elengedhetetlen a szakképzett munkaerő megléte – hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára.

Pölöskei Gáborné a Ceglédi Tankerületi Központ, a Ceglédi Szakképzési Centrum és a Neumann János Egyetem által szervezett, Neumann-galaxis című szakmai konferencián kiemelte a digitális oktatás fontosságát a szakképzésben és a felnőttképzésben – írja az MTI. A digitális forradalmat történelmi léptékűnek nevezte, mint mondta, a digitalizáció meghatározza a jövőt.

A környezeti változások miatt új kihívásokkal kell szembesülni, ezért szavai szerint az Ipar 4.0 stratégia az erre adott válaszokról is szól. Fontos, hogy a digitális világ milyen humánerőforrást igényel – fogalmazott, és megjegyezte, hogy a digitalizációval új munkaformák jelennek meg, míg mások eltűnnek. Hangsúlyozta azt is, a képzési fejlesztések célja, hogy a fiatalok a szakmai ismeretek mellett olyan digitális ismereteket szerezzenek, amelyekkel meg tudják állni helyüket a munkaerőpiacon.

Magyarországon informatikai képzésben a 2017/2018-as tanévben 22 ezer 210 tanuló vesz részt, tavalyhoz képest több mint kétezerrel nőtt a résztvevők száma – számolt be. Az informatika távmunkára, otthoni munkára is lehetőséget ad, amely a gyermeket nevelők számára egy nagy lehetőség, mégis kevesen élnek vele – mondta, és megjegyezte, hogy ennek oka lehet a szükséges alapkészség hiánya is.

Az infrastrukturális fejlesztés mellett szükségesnek nevezte a képzés tartalmi és módszertani megújítását is, amelyhez biztosítani kell a szabályozási kereteket. A digitális tudást általánossá kell tenni – jegyezte meg.

Forrás: MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Helyettes államtitkár: a gazdaság igényeihez kell igazítani az oktatás

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
AIRPRESS LOADED

Cached Query Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") needs refreshing in 214

More in Felnőttképzés, Közoktatás, Szakképzés
Április 6-ig meghosszabbítják a HÖOK országos adománygyűjtését
Április 6-ig meghosszabbítják a HÖOK országos adománygyűjtését

Egy héttel, április 6-áig meghosszabbítják a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) által szervezett adománygyűjtést, amelynek keretében...

660 ezer új munkahely jött létre 2009 óta
660 ezer új munkahely jött létre 2009 óta

Összesen 3,75 millió embernek volt munkája 2009-ben, ez a szám mostanra 4,44 millióra nőtt, ami azt...

Close