Január 1-jétől módosulnak az óvoda- és iskolaérettség szabályai

Megjelent és január 1-jével lép hatályba a köznevelési törvény azon módosítása, amely az óvoda- és iskolaérettség új szabályait rögzíti – mondta a köznevelésért felelős államtitkár pénteki, budapesti sajtótájékoztatón.

Maruzsa Zoltán közölte, a 3 éves óvodakezdés alóli mentességek esetében a kormányhivatalok, a 6 éves kori iskolakezdési ügyekben pedig az Oktatási Hivatal lesz az eljáró hatóság.

A részletekről szólva elmondta, azok a szülők, akiknek a gyereke augusztus 31-ig betölti a hatéves kort, de szeretnék a gyereket egy évre visszatartani, január 15-ig adhatják be erre vonatkozó kérelmüket az Oktatási Hivatalhoz (OH).

A kérelmeket – csatolva a szülő indoklását, egyéb, a gyerekre vonatkozó szakorvosi, gyógypedagógiai igazolásokat és óvodai véleményeket – online lehet majd az OH-hoz benyújtani, amelynek hatvan napja van a döntést meghozni – ismertette.

Mint mondta, lesz olyan ügy, ahol nem kell szakembert kirendelni, de ahol ez szükséges, ott az oktatási hivatal a pedagógiai szakszolgálatot kéri fel szakértőként. A végső döntésnél figyelembe fogják venni mind a szülő kérését, indokait, mind pedig a szakértői véleményeket – tette hozzá.

A hivatal döntésével kapcsolatban a szülőnek lehetősége lesz jogorvoslatra, közigazgatási bírósághoz fordulhat, amely gyorsított eljárásban dönt a beadott iratok alapján.

2015-től kötelező a hároméves gyerekeknek az óvodába járás, azonban e korosztály 10 százaléka nem kezdi meg az óvodát.  Az óvodába lépés halasztása eddig a jegyző hatásköre volt, januártól azonban ez átkerül a kormányhivatalokhoz, amelyek az Oktatási Hivatal országos adatbázisa alapján fogják nyomon követni az óvodakezdés. A halasztási kérelmet a szülőknek szintén a kormányhivataloknál kell kezdeményezni május 25-ig.

Forrás: MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Január 1-jétől módosulnak az óvoda- és iskolaérettség szabályai

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
AIRPRESS LOADED

Cached Query Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") needs refreshing in 37

More in Közoktatás
Nincs elég tanár a természettudományi tantárgyak oktatásához
Pedagógusdemonstráció lesz november 30-án Budapesten

"A gyermekek jövője érdekében" demonstrációt tart november 30-án Budapesten a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), több, az oktatás...

Áprilistól lesz újra dolga a felvételizőknek
Péntekig meghosszabbították a felsőoktatási jelentkezések hitelesítési határidejét

Az Oktatási Hivatal péntek éjfélig meghosszabbította a felsőoktatási jelentkezések hitelesítési határidejét. A hivatal csütörtökön az MTI-nek...

Close