Kisebbségekhez tartozó hallgatókat támogat nagy értékű díjából egy brit asztrofizikus

Jocelyn Bell Burnell brit asztrofizikus csütörtökön elnyert 2,3 millió fontos (830 millió forintos) tudományos díjából alapítványt hoz létre női, kisebbségekhez tartozó és menekült diákok fizikai tanulmányainak támogatására – számolt be róla a BBC News.

Jocelyn Bell Burnell professzort a pulzárok felfedezéséért ismerték el a fizikai alapkutatások Breakthrough Prize elnevezésű díjával. 1974-ben a téma kutatóinak adták a fizikai Nobel-díjat, ám azt akkor csak férfi kollégái kapták meg.

A tudós elmondta, hogy a rangos elismerés összegét a brit Fizikai Intézet (IOP) számára utalja át, hogy abból a női, az etnikai kisebbségekhez tartozó és a menekült hallgatók végezhessenek fizikai tanulmányokat.

Megfogalmazása szerint a kisebbségi csoportokhoz tartozó emberek “friss nézőpontból látnak dolgokat, új ötleteket hozhatnak a tudományos területre, ami gyakran nagyon eredményes lehet, sok áttörés érkezhet innen”.

Hozzáfűzte: saját magának nincs szüksége a pénzre, ezért ez tűnt számára a felhasználás legjobb módjának.

Burnell a Cambridge Egyetem kutató hallgatója volt, amikor a pulzárokat felfedezték. Neki nem adtak Nobel-díjat, pedig elsőként figyelte meg és elemezte egy neutroncsillag pulzálását, valamint ő is szerzője volt professzorával, Anthony Hewish-sel a felfedezésről megjelent első cikknek 1968-ban.

A kisebbségi csoportok támogatásával akar szembeszállni az “öntudatlan előítéletekkel”, amelyekkel a fizikai kutatások résztvevői találkoznak – magyarázta.

Forrás: MTI

Kép forrása

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Kisebbségekhez tartozó hallgatókat támogat nagy értékű díjából egy brit asztrofizikus

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
AIRPRESS LOADED

Cached Query Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") needs refreshing in 135

More in Felsőoktatás, Karrier
Mintegy nyolcezer diák vett részt a Mozaik Múzeumtúra programjain
Múzeumok a pedagógusokért – országos projektbemutató körút pedagógusok részére

Huszonegy állomásból álló, országos projektbemutató körutat tart Múzeumok a pedagógusokért címmel szeptember 10. és október 12....

Felsőoktatási kutatás: felkészültebbnek érzik magukat a magyar hallgatók a hazai, mint a nemzetközi munkavállalásra
Új karokat, új szakokat és új campust is tervez az EMIH fenntartásába került egyetem

Több új kart, új szakokat és új campust is tervez a tavaly októberben az Egységes Magyarországi...

Close