Komoly bírságot kaphatnak a cégek, ha nem figyelnek a munka- és tűzvédelmi előírásokra

Érdemes odafigyelni a munka- és tűzvédelmi előírásokra, mert több százezer forintos bírság is összejöhet egy-egy ellenőrzés után. Évente érdemes elvégezni a szükséges felülvizsgálatokat, mert bármikor érkezhet ellenőrzés.

A munkavédelmi technikus egyrészt az irodákban megtervezi és dokumentálja a biztonságos munkavégzéshez szükséges munka- és üzembiztonsági előírásokat. Ismeri és alkalmazza a munkavédelmi szabályozásokat, a balesetek megelőzése érdekében felméri a veszélyforrásokat.  Megismerteti a munkáltatókkal, munkavállalókkal, munkavédelmi képviselőkkel a munkavédelmi feladatokat, jogokat és kötelezettségeket. Ilyen egyebek közt a védőfelszerelés használata, a baleset-megelőzés vagy a pihenőidő betartása.

A szabályok betartásával csökkenthető egy munkabaleset vagy foglalkozási megbetegedés bekövetkezésének lehetősége is.

A munkáltató kötelezettsége még a tűzmegelőzés és a tűzoltás személyi és tárgyi feltételeinek biztosítása is. Éppen ezért a 9/2015. (III. 25.) BM rendelet előírásai szerint a gazdasági szervezetek egy jelentős részének kötelezően kell alkalmaznia vagy megbíznia Tűzvédelmi előadót. Gyakori probléma például a vállalkozásoknál, hogy a meglévő tűzoltó készülék érvényességi ideje lejárt, vagy például nincsen egészségügyi doboz. Ilyen esetekben 30–30 ezer forint mulasztási bírságot szabhat ki az illetékes hatóság egy-egy ellenőrzés során.

Egy munkavállalónak a munkába lépés előtt már rendelkeznie kell azokkal az információkkal, ami a munkavégzésénél előforduló baleseti források ismertetése, illetve azok elhárítási módjára hívja fel a figyelmét.

Nagyon fontos tehát, hogy ha új ember érkezik a céghez, vele is megismertessék a munka- és tűzvédelmi előírásokat. Egyes felmérések szerint a munkáltatók nem is tudnak erről a kötelezettségükről. Ennek elmulasztása azonban a munkavállalót alkalmazó céget terheli. A bírság ebben az esetben 50 ezer forinttól akár 10 millió forintig is terjedhet.

A munkavédelmi felügyelet vagy a katasztrófavédelem szakemberei bármikor megjelenhetnek és ellenőrizhetnek, ezért a munka- és tűzvédelmi szemléket célszerű fél-, de akár negyedévente is elvégeztetni.

„A munkavédelmi technikus képzés akár 3,5 hónap alatt, a tűzvédelmi előadó tanfolyam pedig 6 hónap alatt elvégezhető.” – írja a Centrum Oktatóközpont.

Forrás

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Komoly bírságot kaphatnak a cégek, ha nem figyelnek a munka- és tűzvédelmi előírásokra

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
AIRPRESS LOADED

Cached Query Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") needs refreshing in 157

More in Felnőttképzés, Karrier, Szakmák
Egyre több magyar felnőtt vesz részt valamilyen iskolarendszerű vagy iskolarendszeren kívüli képzésen
Csökkenni fog a felnőttképzésben indított tanfolyamok száma

Ha nem jelenik meg újabb szakmalista, csökkenni fog a felnőttképzésben indított tanfolyamok száma, az iskolai rendszerű...

SzakmaBLOG.hu új bejegyzés: Szakmák, melyekben nőként is jól érvényesülhetsz

Ma már egyre kevésbé beszélhetünk női vagy férfi szakmákról. Mégis vannak olyan szakterületek, melyeket inkább a...

Close