Külföldi továbbtanulás – A magyar fiatalok szerint ez a siker alapja

Egyre több középiskolás gondolkodik a külföldi továbbtanulás lehetőségén. Ezzel kapcsolatban készített felmérést a McDaniel College Budapest kutatócsoportja.

 

A megkérdezett középiskolásoknak több, mint a kétharmada elsősorban a nyelvtanulás miatt választana külföldi egyetemet, második legfontosabb szempontként pedig az új közeg, a más kultúra, az emberek megismerése miatt vonzó a külföldi továbbtanulás. A megkérdezettek háromnegyede az amerikai diplomát tartja a leg-, vagy a második legértékesebbnek, és a nyugat-európai diplomát gondolják a leghasznosabbnak. Ezzel szemben a magyar és az ázsiai országokban szerzett diplomát jóval értéktelenebbnek gondolják.

 

A magyar fiatalok legszívesebben Angliában, azon belül is Londonban, az Egyesült Államokban, Németországban és Ausztriában tanulnának, de egyre népszerűbbek a holland, dán, svájci, és svéd egyetemek is.

 

A magyar diákok nem sok információt kapnak a külföldi továbbtanulási és ösztöndíj lehetőségekről, éppen ezért a tandíjakkal kapcsolatban kevésbé voltak tájékozottak. A legtöbb fiatal félévente 2-300 ezer forintot szánna külföldi tandíjra, ez viszont elég messze áll a valóságtól. A magyar átlagkereset erősen elmarad a nyugati fizetésektől. Ezt mutatja, hogy még az 5-600 ezer forintos külföldi tandíjjal is erősen alálőttek a valós áraknak a diákok.

 

Forrás

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Külföldi továbbtanulás – A magyar fiatalok szerint ez a siker alapja

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
AIRPRESS LOADED

+ 401 | Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") (0.49)