A legjobb középiskolák mindig a legjobb választások?

Mostanában sok szülő izgul a középiskolai felvételik miatt, hogy gyermekük bekerül-e a legjobb (vagy legjobbnak vélt) középiskolába. De tényleg a legjobbnak mondott középiskolák az igazán jó választások a gyermeknek? A gimnáziumi rangsort az határozza meg, hogy a tanulók milyen eredményeket érnek el átlagosan a kompetencia-felméréseken és az érettségin. A rangsorból azonban nem derül ki, hogy a felvételiző diákok jobban teljesítenek ezekben az iskolákban, mintha más intézményben tanulnának, tehát a rangsorokban nem nézik a hozzáadott értéket.

 

Egy amerikai kutatás a magyarországihoz nagyon hasonló román iskolarendszerben vizsgálatot végzett azzal kapcsolatban, hogy mennyit adnak a jobb középiskolák a tanulóknak. A kutatás során összehasonlították azokat a diákokat, akik éppen a ponthatár felett teljesítettek és így felvették őket, azokkal, akik éppen alatta teljesítettek és így nem jutottak be. Ezek a diákok igen hasonlóak, és így jelentős részben a szerencsén múlt, hogy melyikük került éppen ponthatár alá vagy fölé. A vizsgálat során kiderült, hogy a magasabb helyre rangsorolt középiskolák Romániában nem sok pluszt adnak.

Hasonló vizsgálatot végeztek el más kutatók az Egyesült Államokban, ahol azt találták, hogy az elit középiskolák valójában semmivel sem jobbak, mint a kicsit lejjebb rangsorolt középiskolák.

Bár a magyar helyzetről még nem készültek kutatások, a külföldi példák alapján az elit iskolák nem adnak nagyobb hozzáadott értéket.

Forrás.

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

A legjobb középiskolák mindig a legjobb választások?

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
AIRPRESS LOADED

+ 401 | Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") (0.46)