Mi a különbség a tintasugaras és a lézernyomtató között?

A karantén alatt, de azóta is sokan kényszerültek otthonról dolgozni. Van, aki szerencsének, mások átoknak élik meg ezt a helyzetet. Az bizonyos, hogy számtalan támogató és ellene szóló érvet is fel lehet hozni – a mérleg nyelvét az adott munkakultúra, illetve a munkavállalói attitűd döntik el. De akárhogy is alakul, sokan kénytelenek felújítani az otthoni office-ukat. Ha már új eszközök kerülnek a lakásba, érdemes olyat vásárolni, amely hosszútávon is fedezi az igényeket. Nézzünk körül a nyomtatók frontján!

Beruházás

A tintasugaras nyomtatók általában jóval olcsóbbak, mint a lézernyomtatók. A technológia valamivel kevésbé összetett, ezért gyártása is kevésbé költséges. Emellett megszokott stratégia, hogy a gyártók a tintasugaras nyomtatókat veszteséggel értékesítik, mondván, hogy a festékpatronok hosszútávon segítenek helyrebillenteni a mérleget.

Egy egyszerűbb, tintasugaras Canon Pixma nyomtatót már 14 ezer forint körül is megvásárolhatunk, míg a lézernyomtató ennek nagyjából háromszorosánál indul.

A nyomtatás minősége

A lézernyomtató elsősorban homogép szöveg nyomtatására való, abból is a fekete-fehér anyagokban verhetetlen. Egy HP LASER MFP 135A egy HP 135A toner segítségével akár 1000 oldalt is printel, míg a főként képekre és színes ábrákra specializált tintasugarasok ennek töredékénél kifogynak a “szuflából”.

Emiatt a vásárlás előtt a legfontosabb a cél meghatározása, hiszen ez alapján tudjuk majd eldönteni, melyik nyomtatótípust vásároljuk.

A nyomtatás költsége

Ismét az az ügydöntő, hogy naponta sok száz oldal szöveget nyomtatunk ki, vagy az eszközzel inkább a karácsonyi üdvözlőlapokat nyomtatjuk majd ki. Ha ez utóbbi, és emiatt fontos a precíz, szép megjelenítés, a részletgazdag színek, akkor egy tintasugaras lesz a jó döntés. A fentebb említett Pixma nyomtató egy Canon MP250 patronnal költséghatékony választás lehet. Ha viszont ipari mennyiségű dokumentumra van szükségünk (például pályázatírás, jogi tevékenység kapcsán), akkor a lézerrel hosszabb távon olcsóbb megoldásra lelhetünk.

A fotó forrása: FabrikaSimf / Shutterstock.com

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Mi a különbség a tintasugaras és a lézernyomtató között?

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
More in Karrier
A fiatalok ötödének fogalma sincs, hogy mit szeretne dolgozni
A fiatalok ötödének fogalma sincs, hogy mit szeretne dolgozni

Miért nem tudja a képzésben részt vevők harminc százaléka, hogy mit szeretne csinálni a tanulmányai után?...

Továbbképzési lehetőség villanyszerelőknek – Ezt csinálja egy villamos alállomás kezelő
Továbbképzési lehetőség villanyszerelőknek – Ezt csinálja egy villamos alállomás kezelő

A villanyszerelők számára számos OKJ-s szakmai ráépülés indul, melyekkel speciális tudásra tehetnek szert a szakemberek, és...

Close