Módosulnak az érettségi vizsgakövetelmények

Elkészültek a 2020-ban módosult Nemzeti alaptanterv és a kerettantervek tartalmához illeszkedő részletes érettségi vizsgakövetelmények – tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-t.

Ezek alapján először a 2023/2024-es tanévben a május-júniusi érettségik alkalmával adnak számot tudásukról a vizsgázók – tartalmazza a közlemény.

A részletes vizsgakövetelmények egyrészt a módosult Nemzeti alaptantervhez illeszkedve meghatározzák az új vagy megváltozott fókuszú tantárgyak – mint a digitális kultúra vagy az állampolgári ismeretek – vizsgaelvárásait, másrészt összefoglalják a projektfeladatokkal kapcsolatos értékelési szempontokat.

Közölték: utóbbit igazolja, hogy az új struktúra értelmében az érettségiző középiskolai tanulók minden természettudományos vizsgatárgyból – biológia, kémia, fizika, földrajz – választhatnak projektfeladatot is.

Megmarad ugyanakkor az érettségi vizsga kétszintű rendszere, és a kötelező vizsgatárgyak köre sem változik.

Az Emmi a részletes vizsgakövetelmények fontos elemének nevezte, hogy az valamennyi tárgy esetében egyértelműen elhatárolja a középszinthez képest az emelt szintű vizsgán elvárható többlet-ismeretanyagot.

Kiemelték, hogy a végső verzió elkészítése előtt “hosszas és széles körű szakmai viták zajlottak”.  A Nemzeti Pedagógus Kar, az Országos Nemzetiségi Tanács és más országos szervezetek javaslatai mellett további 1733, főként pedagógusok és magánszemélyek által megfogalmazott észrevétel érkezett a külön e célra létrehozott online felületen. A vizsgakövetelményeket kidolgozó tantárgyi bizottságok igyekeztek minden hasznos és beépíthető javaslatot figyelembe venni – ismertették.

A megújított részletes követelményekhez az Oktatási Hivatal honlapján mintafeladatsorok is elérhetők lesznek a közeljövőben – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI
Kép forrása: Balázs Attila, MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Módosulnak az érettségi vizsgakövetelmények

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
More in Közoktatás
Országosan több mint 45 ezer laptopot adnak át a pedagógusoknak
Online is nagy számú fiatal kutató vett részt a 35. OTDK-n

A legutóbbi kiadáshoz képest jelentősen több fiatal kutató, köztük rekordszámú határon túli magyar hallgató vett részt...

Érettségi - A magyar nyelv és irodalom írásbelikkel megkezdődtek a vizsgák
Sikeresek voltak az érettségi vizsgák

Véget ért a tanév, lezárultak az érettségi vizsgák, javában tart már a nyári szünet. Az idei...

Close