Önálló stand várja az informatika iránt érdeklődő fiatalokat az Educatio Szakkiállításon

Bár az informatikai felsőoktatási képzésekre felvettek száma 2016 óta több mint harmadával nőtt, még mindig hatalmas a munkaerőpiaci kereslet a jól képzett, diplomás szakemberek iránt az ágazatban – hangsúlyozta Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára az informatikai pályaválasztást népszerűsítő előadásában pénteken, Budapesten, az Educatio Szakkiállításon a tárca tájékoztatása szerint.

A huszadik alkalommal megrendezett Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon saját standdal vesz részt az ITM háttérintézménye, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség “Programozd a jövőd!” projektje. A rendezvényen a felsőfokú oktatási intézmények informatika szakjai iránt érdeklődők átfogó és hasznos tanácsokat, információkat kaphatnak, és a speciális infokommunikációs eszközöket is kipróbálhatják – olvasható az ITM MTI-hez eljuttatott közleményében.

Solymár Károly Balázs a “Programozd a jövőd!” céljairól, eredményeiről, képzési lehetőségeiről szóló előadásában kifejtette: a projekt kialakításakor a legfontosabb célok közé tartozott az informatikai ágazatban elhelyezkedő szakképzett, diplomás fiatalok számának bővítése, az informatikai szakmák vonzerejének, társadalmi-gazdasági elismertségének növelése, az IKT vállalkozások és felsőoktatási intézmények közötti együttműködések fejlesztése is.

A projekt sikerességét mutatja, hogy a minőségi szakemberképzés megteremtése érdekében tavaly ősztől már a második ütemben sajátíthatnak el IT cégek szakembereitől naprakész, hasznos, jól felhasználható ismereteket az egyetemi kurzusok hallgatói. Az előző tanévben megvalósult több mint 670 vendégoktatói alkalomhoz képest az intézmények és a hallgatók nagy érdeklődésére való tekintettel közel megkétszerezték a támogatott lehetőségek számát. A 2019/2020-as tanévben a tervezett 1100 vendégoktatói alkalom több mint felerészben már meg is történt a vállalati oldal bevonásával – ismertette a helyettes államtitkár.

A gyakornoki programban 135 ezer gyakornoki órában, minimum 500, aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező gyakornokot foglalkoztat legalább 100 informatikai vállalat. Népszerűek az oktatók és a hallgatók körében azok a képzési csomagok és vizsgalehetőségek is, amelyeket a projekt ingyenesen biztosít a jelentkezők számára. Ennek keretein belül iparilag elismert MS Imagine Academy, Oracle Academy hozzáférések, nyílt forráskódú, ERP és hálózati rendszerek oktatásához szükséges eszközök és szolgáltatások érhetőek el. A tartalmakhoz vizsgavoucher is járhat, tehát a megszerzett ismeretekből vizsgát is lehet tenni, szintén díjmentesen – mondta el Solymár Károly Balázs.

A projekt a résztvevők számára különböző interdiszciplináris képzéseket, pályaorientációs motivációs előadásokat is biztosít. Tervben van négy élményközpont kialakítása is, amelyek közül a győri már működik, a látogatottsága meghaladta a tizenháromezer főt – tette hozzá a helyettes államtitkár.

“A projekt legfontosabb célkitűzése, hogy növelje az informatika ágazatban elhelyezkedő szakképzett, diplomás fiatalok számát, de emellett fejleszteni kívánjuk a képző intézmények és az infokommunikációs cégek közötti együttműködést azért, hogy valóban naprakész tudást adhassunk át a hallgatóknak. Fokozni akarjuk az informatikai szakmák vonzerejét, és javítani a társadalmi megítélésüket. Az ágazat biztos elhelyezkedési lehetőséget, tisztességes bérezést kínál a fiatalok, és a közkeletű tévhittel szemben nemcsak a kimagasló matematikai képességekkel rendelkezők számára. Rossz sztereotípia, hogy ez egy férfias szakma, a vállalkozások örömmel fogadják a női munkavállalókat is” – hangsúlyozta Solymár Károly Balázs az ITM közleménye szerint.

Forrás: MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Önálló stand várja az informatika iránt érdeklődő fiatalokat az Educatio Szakkiállításon

Olvasáshoz szükséges idő: 3 min
0
AIRPRESS LOADED

Cached Query Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") needs refreshing in 165

More in Felsőoktatás
Diákhitel1
Jövőre is nagyon alacsony marad a diákhitel kamata

Januártól a hallgatók számára továbbra is az eddigi legkedvezőbb, 1,99 százalékos kamattal igényelhető a szabad felhasználású...

A kormány az egész felsőoktatásra kiterjesztené a Corvinus új működési modelljét
Kutatási és innovációs menedzserképzés indul két egyetemen

Új egyetemi szakirányú továbbképzés indul kutatási és innovációs menedzserek képzésére a Budapesti Corvinus Egyetemen és a...

Close