Már online is oktathatnak a felnőttképzésben

A kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során a felnőttképzésben folyó oktatás és szakmai vizsgáztatás biztosításának eltérő szabályairól hozott rendeletet március 26-án. A rendelet értelmében március 27-től online formában is megvalósíthatóak a felnőttképzések.

A kormány döntése segíti, hogy ne ütközzön akadályba a felnőttképzés, az intézkedések ugyanis lehetővé teszik, hogy ezentúl távolléti képzésben is tarthassanak kontaktórákat.

Ezzel párhuzamosan, amennyiben valaki támogatott felnőttképzésben vesz részt és igazolható a részvétele a távoktatásban, ez elismert és elszámolható lesz mind a képző, mind a képzett (pl. munkabér és járulékai) esetében.

A képzésben részt vevők a veszélyhelyzet kihirdetése és az új rendelet hatálybalépése közötti kontaktóráról való hiányzása igazoltnak minősül, továbbá személyes jelenlétként kell figyelembe venni a távoktatásban történő részvételt is.

A személyes jelenlétet igénylő szakmai vizsgák megszervezése akadályokba ütközik, illetve sok olyan képzés van, amelyen a gyakorlati rész vagy a képzés profilja, illetve a résztvevők digitális tudás- vagy eszközhiánya miatt a megjelent rendelet sem segíthet.

Az ilyen területen dolgozó képzőknek a középtávú működése is komoly veszélybe kerülhet – jelezte az FVSZ elnöke.

A veszélyhelyzetet követő kihívásokkal teli munkaerőpiaci helyzetben a felnőttképzésre kulcsfontosságú szerep hárul majd a gazdaság működésének helyreállításában és beindításában a várható nagy létszámú átképzések kapcsán – értékelt Zsuffa Ákos.

A felnőttképzők a járványhelyzetre reagálva vagy elhalasztották későbbi időpontra a tanfolyamok indulásának kezdetét, vagy digitális formában biztosítják a tanulók számára az oktatást. Egyes felnőttképzők 1-2 hetes szünetet rendeltek el, hogy megfelelően elő tudják készíteni az elektronikus tananyagokat a távoktatás bevezetéséhez.

A TanfolyamOKJ.hu tanfolyamkereső portál által megkérdezett felnőttképzők azt nyilatkozták, hogy bár előfordulhatnak késések, de a kiírt tanfolyamok el fognak indulni, és minden képzés hiánytalanul meg lesz tartva. A képzők továbbra is dolgoznak, és fogadják a jelentkezéseket online.

A járványhelyzet ellenére a felnőttképzésben korábban bevezetett változások – melyek szerint már csak idén lehet felnőttképzésben OKJ képzést elkezdeni –, továbbra is érvényesek. Éppen ezért nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a jelentkezést, mert a veszélyhelyzet után várható jelentkezési roham miatt már nem biztos, hogy lesz hely a későbbi csoportokban.

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Már online is oktathatnak a felnőttképzésben

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
AIRPRESS LOADED

Cached Query Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") needs refreshing in 118

More in Felnőttképzés
Egyre több magyar felnőtt vesz részt valamilyen iskolarendszerű vagy iskolarendszeren kívüli képzésen
Felnőttként szakmát tanulni? – Változik a rendszer

Az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) helyét a mindössze 174 alapszakmát tartalmazó Szakmajegyzék váltja fel. Az alapszakmákat...

Szakmák éjszakája a Kaesz Gyula faipari szakiskolában
A felnőttoktatásban szeptembertől már a Szakmajegyzék alapszakmáit oktatják

A szakképző intézményekben, a technikumokban és a szakképző iskolákban a felnőttoktatásban már a Szakmajegyzékben található 174...

Close