Ösztöndíjat kapnak a következő tanévtől a szakképzésben tanulók

A következő tanévtől ösztöndíjat kapnak a szakképzésben tanulók – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szombaton az MTI-vel.

A nappali képzésben tanulók teljesítményük alapján részesülnek ösztöndíjban, amit tanulmányaik előrehaladtával munkabér válthat fel.

Technikumban, nappali rendszerű oktatásban minden tanuló az első időszakban általános, havi 8 ezer forint összegű ösztöndíjra lesz jogosult. A szakképző iskolák 9. évfolyamán ez havi 15 ezer forintot jelent minden tanuló számára. Az ágazati alapképzést követő években akár havi 10-50 ezer forint közötti ösztöndíjat is kaphatnak azok, akik önhibájukon kívül, az adott terület sajátosságai miatt nem vesznek részt külső vállalati oktatásban.

A duális képzésben résztvevők a minimálbér 25-60 százalékára számíthatnak, ami az utolsó évben akár 100 százalékra is emelkedhet. Újdonság, hogy a tanulók a sikeres szakmai vizsga eredményétől függően 150-300 ezer forint közötti összeget egyszerre kapnak kézhez.

Forrás: MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Ösztöndíjat kapnak a következő tanévtől a szakképzésben tanulók

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
More in Szakképzés
A világ vezető együttműködési platformját tesztelik a magyar informatikai szakképzésben
Megjelent a szakképzési törvény végrehajtási rendelete

Megjelent a tavaly decemberben elfogadott szakképzési törvény végrehajtási rendelete; a szakképzési rendszer átalakításának és fejlesztésének "fontos...

Nagy István: a mezőgazdaság versenyképességének kulcsa a munkaerőhiány enyhítése
Nőtt az agrárgépész szakmát választó diákok száma

Öt év alatt 70 százalékkal nőtt az agrárgépész szakmát választó diákok száma, legtöbben a versenyképes jövedelem,...

Close