PSZ: ne kötelezze a kormány a tanárokat a pedagógus II-es fokozat megszerzésére!

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) azt kéri a kormánytól, hogy ne kötelezze a tanárokat arra, hogy 2024-ig megszerezzék az előmeneteli rendszer pedagógus II-es fokozatát.

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a szakszervezet tanévkezdő sajtótájékoztatóján azt mondta: becslések alapján a pályán lévők mintegy hat százaléka meg kívánja tagadni a minősítés megszerzését, így a jelenlegi szabályok értelmében ők elveszítenék a munkájukat.

Ez, a szakmából jelenleg is hiányzó 12 ezer főállású pedagógussal együtt végzetes lenne a közoktatás rendszerére – hangsúlyozta az alelnök.

Szerinte teljesen új életpályamodellre lenne szükség, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) ezt már felismerte, és a szakképzésben dolgozóknál eltörölte a minősítő rendszert.

Beszélt arról is, hogy Magyarországon minden negyedik oktatási intézményben legalább egy tantárgyat tanít olyan tanár, akinek az adott tárgy nem szakja, minden ötödik intézményben pedig van olyan tanár, akinek nincs felsőfokú végzettsége.

A következő öt évben legalább 22 ezer pedagógust veszít majd el a közoktatás – tette hozzá, jelezve: számukat növelnék azok, akik nem vállalják a pedagógus II-es minősítést.

Totyik Tamás tudatta: a PSZ a jelenlegi utasítások alapján nem tartja biztonságosnak az oktatást az oktatási intézményekben, ezért arra kéri a kormányt, hogy hozzon határozottabb intézkedéseket a koronavírus-járvány elleni védekezéséért.

A PSZ javaslata szerint rendszeresen tesztelni kellene a tanulókat és a pedagógusokat, valamint kontaktkutatást szükséges végezni – mondta, kiemelve: súlyos probléma, hogy Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének kiadott tájékoztatója szerint a hatodik évfolyamtól nem lehet tantermen kívüli oktatást elrendelni.

Szabó Zsuzsa, a szakszervezet elnöke azt mondta: a PSZ évek óta “kongatja a vészharangot, de a kormány eddig a füle botját sem mozdította az oktatás égető kérdéseire.”

Emiatt az idei tanévet a közoktatás egészét veszélyeztető pedagógushiánnyal kell megkezdeni – emelte ki, hozzátéve: a diákok így nem mindenhol kapnak majd minőségi oktatást.

Az elnök emlékeztetett, hogy a PSZ ezért petíciót indított, amelyben a többi között béremelést és jelentős óraszámcsökkentést követelnek a pedagógusoknak szeptembertől.

A petíciót – amelyet már több ezren támogattak – szeptember 15-ig lehet aláírni a szakszervezet honlapján és közösségi oldalán – ismertette.

Hozzátette: nyáron arra kérték a pártokat, hogy a parlamenti választások előtt mutassák be a szakszervezetnek az oktatást érintő javaslataikat.

Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a szakképzésben dolgozók foglalkoztatásának szabályozatlansága nem csökkent az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. honlapján megjelent 280 oldalas kézikönyv ellenére sem.

A PSZ ezért is kéri az ITM-et, hogy tartsa be a szociális párbeszédre vonatkozó szabályokat – mondta.

Az alelnök tudatta azt is: a PSZ újabb közérdekű adatigényléssel fordult az oktatásban érdekelt állami szervezetekhez, szeretné ugyanis megtudni például, hogy 2021 januárja és június vége között hányan voltak táppénzen, hányan betegedtek meg a koronavírus miatt, és hányan kapták meg a száz százalékos táppénzt.

Forrás: MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

PSZ: ne kötelezze a kormány a tanárokat a pedagógus II-es fokozat megszerzésére!

Olvasáshoz szükséges idő: 3 min
0
AIRPRESS LOADED

Cached Query Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") needs refreshing in 84

More in Közoktatás, Szakképzés
Idéntől szigorúbb szabályok szerint lehet iskolai buszos kirándulásokat szervezni
Visszatérítik a bérlet árát az ingyenes utazásra jogosult diákoknak

Visszatéríti a már megvásárolt bérlet árát az ingyenes utazásra jogosult, 14 éven aluli diákoknak a Budapesti...

Felsőoktatási intézményben tanuló roma származású fiatalok jelentkezését várja a rendőrség
Fokozott lesz a rendőri jelenlét a fővárosi iskolák környékén

Több rendőr segíti szeptemberben, az iskolakezdés hónapjában a gyerekek biztonságos közlekedését a forgalmas helyen lévő fővárosi...

Close