Szakmai képzések az OKJ-n túl

Bár a szakmai képzések kapcsán a legtöbbeknek az OKJ-s képzések jutnak az eszükbe, számos más piacképes tanfolyam is indul.

Az Apave Akadémia összegyűjtötte azokat a keresett tanfolyamokat, melyek ugyan csak tanúsítványt adnak, mégis nagy értékük van a munkaerőpiacon.

 

CAD (Számítógéppel segített tervezés) tanfolyam

Napjainkban a CAD szoftverek az építőmérnökök, építészmérnökök és a gépészmérnökök legalapvetőbb tervezőeszközei. A CAD-et gyártmányok tervezésére és fejlesztésére használják, de széleskörűen alkalmazzák alkatrészek gyártására szolgáló gépek és szerszámok tervezésére is. CAD-et használnak a mérnöki tevékenység teljes területén a koncepcionális tervezéstől a részletszerkesztésen és analízisen keresztül a gyártási módszerek meghatározásáig bezárólag.

A számítógépes alapismeretekkel megkezdhető képzés elsősorban azoknak a tanulni vágyóknak ajánlott, akik érdeklődnek a számítógéppel segített gépészeti tervezés iránt.

A képzést sikeresen elvégzők önállóan tudnak számítógépes szoftver segítségével virtuálisan modellezni, szerkezeteket összeszerelni, vizsgálatokat végezni, rajzokat készíteni, gyártási dokumentációt létrehozni. Tudják kezelni az ehhez szükséges számítástechnikai eszközöket. Ismerik és szakszerűen használják a gépészeti tevékenységekhez tartozó különböző mérőeszközöket és készülékeket.

 

CAM (Számítógéppel segített megmunkálás) tanfolyam

Azoknak, akik már rendelkeznek CAD-es vagy programozási ismeretekkel, és érdeklődnek a számítógéppel segített megmunkálás iránt, érdemes elvégezniük egy CAM tanfolyamot. A képzést sikeresen elvégzők önállóan tudják végezni a számítógéppel segített gyártástervezést, és kezelni tudják az ehhez szükséges számítástechnikai eszközöket. Megtanulják használni a korszerű tervező CAM szoftvereket. Képesek a rájuk bízott berendezéseket a legjobb hatásfokkal, a leggazdaságosabban üzemeltetni, el tudják készíteni az adott műszaki dokumentumok előírásainak megfelelő gyártási programot.

 

CNC programozó

A CNC programozó olyan a gépészet területén dolgozó szakember, akinek a feladata a NC, CNC szerszámgépek, gyártócellák üzemeltetése, a számítógépes tervezés, gyártástervezés és a megmunkáló programok elkészítése.

A képzés elsősorban azoknak a tanulni vágyóknak ajánlott, akik NC-CNC gépkezelői végzettséggel vagy gyakorlattal rendelkeznek. A tanfolyam elvégzése után a CNC programozó önállóan tudja elvégezni a számítógépes gyártástervezést, és kezelni az ehhez szükséges számítástechnikai eszközöket, valamint az NC- és CNC gépeket és a hozzátartozó berendezéseket, különös tekintettel a szerszám – és munkadarab-ellátó eszközökre, szerszámgép kiszolgáló ipari robotokra.

A CNC programozó tanfolyamokon többféle vezérlést lehet megtanulni, úgy mint például a NCT, Fanuc, Siemens vagy a Heidenhain.

 

5 tengelyes megmunkálások programozása tanfolyam

Azok számára is indul képzés, akik már meglévő ismereteiket szeretnék bővíteni. A CNC-s ismeretekkel rendelkezők számára remek tanulási lehetőséget nyújt az 5 tengelyes megmunkálások programozása tanfolyam. A multiaxis, azaz 5 tengelyes megmunkálások manapság egyre inkább tért hódítanak, ezért ezek alapjainak megismerése, a programozási technikák elsajátítása egyre fontosabbá válik.

5D-s megmunkálások szükségesek, ha olyan alkatrészt kell készíteni, amely alámetszett részeket tartalmaz. Ilyenkor nem csak a szerszám programozott pontjának térbeli helyzetét (3 lineáris koordináta X,Y illetve Z) adjuk meg, hanem a szerszám tengelyének térbeli orientációt is. Ezt rendszerint két koordináta tengely körüli forgatási szöggel adhatjuk meg. Mivel a szerszám orientációját is előírhatjuk a megmunkálás során, ennek következtében sok előnyös tulajdonságát használhatjuk ki ennek a megmunkálási módnak.

 

PLC programozási ismeretek

A PLC (programozható logikai vezérlő) az ipari szabályozástechnikában, a villamos, vagy villamosan működtetett folyamatok irányításában használt berendezés.

A PLC programozási ismeretek képzést elsősorban olyan villamosipari vagy gépipari végzettségű szakembereknek javasoljuk, akik munkájuk során kapcsolatba kerülnek ezzel a technológiával, és szeretnének komolyabb ismeretekre is szert tenni.

A képzésben résztvevők megismerhetik a PLC programozás alapjait, a vezérlők működését és felépítését. Képessé válnak a különböző programozási nyelvek alkalmazására, a PLC programok írására, módosítására, a programok letöltésére, monitorozására, különböző paraméterek beállítására. A résztvevők a kialakított gyakorló berendezéseken különböző feladatok megoldása során gyakorolják a vezérlők programozását, a hibakeresés és hibaelhárítás technikáját.

Azok számára, akik már rendelkeznek PLC programozási ismeretekkel a Siemens S7 család vezérlőire, az Apave Akadémia két haladó PLC programozási ismeretek tanfolyamot is kínál.

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Szakmai képzések az OKJ-n túl

Olvasáshoz szükséges idő: 4 min
0
More in Felnőttképzés, Karrier
Diákhitel1
Májustól lesz elérhető a kamatmentes, szabad felhasználású Diákhitel Plusz

Május 1-től lesz elérhető a kamatmentes, szabad felhasználású Diákhitel Plusz, augusztus 15-étől pedig több mint duplájára...

Online oktatás
Állami támogatással lehet majd felnőttképzésben tanulni

A koronavírus-járvány miatt az állam gazdasági mentőintézkedésként támogatott képzéseken való részvételt fog lehetővé tenni. Azonnali, a...

Close