A te munkádat is átveszik a robotok?

A McKinsey Global Institute legfrissebb felmérése szerint 2030-ig a világ munkaerejének durván 15 százaléka elveszítheti állását a mesterséges intelligencia és a robottechnológia térnyerésével. A kutatók szerint attól függően, hogy az automatizálás milyen mértékben terjed, 2030-ig világszinten 75 és 375 millió közötti lehet azon munkavállalók száma, akik arra kényszerülnek, hogy szakmát vagy pozíciót váltsanak. – írja a Profession.hu.

A jelentésben közölt adatok alapján 10 szakmából 6-nál elmondható, hogy a hozzá szükséges tevékenységek több mint 30 százalékát elméletileg át lehetne adni robotoknak.

Kis Miklós, gazdasági szakújságíró szerint a modern robotok már olyan összetett, intelligenciát igénylő feladatokat is elvégeznek, melyet eddig csak emberek tudtak ellátni, mint például az autóvezetés.

 

De nézzük, melyek azok a szakmák, melyek jelenleg eltűnőben vannak:

Pénztáros – Aki járt már nagyobb bevásárlóközpontban, találkozhatott már önkiszolgáló kasszákkal. Ezek a gépek egyre elterjedtebbek, hiszen csak egyszer kell felszerelni, utána már elég 1-2 ember, aki több tucat önkiszolgáló egység üzemeltetését felügyeli.

Forgalmi/állomás-asszisztens – A vonat és metróállomásokon az online fizetési opciók és a jegyértékesítési automaták, valamint az automatikus jegyellenőrző kapuk egyre több ember munkáját teszik feleslegessé.

Gyári munkás – Kínában már vannak olyan gyárak, ahol a munkaerő 90 %-át robotokra cserélték, ezáltal minimálisra csökkentve a hibákat, és növelve a termelést.

Kamionsofőr – Az intelligens, vezető nélküli járművek térnyerése radikális változásokat hozhat a közúti szállításban. A járművek szenzorokkal képesek kommunikálni egymással, mozgásuk kiszámítható és egy központból könnyen lekövethető.

Hitelügyintéző, könyvelő – A hitelügyintézők és könyvelők munkáját egy szoftver is könnyen fel tudja majd váltani az elkövetkezendő években.

 

Felmerül a kérdés, hogy a mesterséges intelligencia térnyerésével megszűnő munkák miatt várható munkanélküliséget mennyiben fogja enyhíteni a tény, hogy a robot technológia is létrehoz új munkahelyeket?

A Világgazdasági Fórum Az állások jövője című tanulmánya szerint a technológia 2015-2020 között 7,1 millió munkahelyet szüntet meg a világon, de csak 2 millió újat hoz létre. A létrejövő kevés új állás pedig teljesen más képességeket, ismereteket követel meg, mint az eltűnők. Éppen ezért fel kell készülni ezekre a változásokra, például átképzésekkel.

Forrás

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

A te munkádat is átveszik a robotok?

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
AIRPRESS LOADED

+ 401 | Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") (0.48)