Több magyar egyetem is bekerült a világ legjobbjai közé

Több magyar egyetem is felkerült a Times Higher Education által az ENSZ fenntartható fejlődési céljai alapján összeállított listára, amelyen a legjobb hazai felsőoktatási intézmény a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) lett.

A 17 mért területen elért eredményt összesítő listán az SZTE a 767 intézmény közül a 101-200. helyen végzett, a Debreceni Egyetem (DE) pedig a 201-300. helyre került. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) a 301-400. helyen szerepel, a 401-600. hely között rangsorolták az Eötvös Loránd Tudományegyetemet és a Semmelweis Egyetemet.

A felmérés a felsőoktatási intézmények gazdasági, társadalmi hatását és felelősségvállalását vizsgálja az ENSZ által megfogalmazott fenntartható fejlődési célok alapján. A lista készítői vizsgálták az egyetemeken folyó oktatáson túl a kapcsolódó kutatási eredményeket, az intézményi működés jó gyakorlatait és minden olyan egyéb tevékenységet, amely az egyetem szűkebb-tágabb környezetében is kifejti értékteremtő hatását, az ismeretterjesztéstől a kormányzati szakértő munkáig.

Az SZTE a legjobb, 22. helyezést a vízi életközösségek védelme érdekében tett törekvéseket mérő részterületen érte el. A lista összeállításánál a szakterületen végzett tudományos, oktatási és ismeretterjesztő tevékenység, valamint a környező élőhelyek tevékeny megőrzése, helyreállítása volt a legfontosabb szempont.

A DE a hazai intézmények közül az élre került – összesítésben a 44. helyen végzett – az egészség és jóllét területén, ahol az egészségügyi képzésben részt vevő hallgatók száma, az egészségtudatosság fejlesztése mellett értékelték az életvezetési tanácsadást és a sportlétesítmények hozzáférhetőségét is.

A PTE az éghajlatváltozás ellen fellépés részterületén lett a legjobb magyar egyetem – a teljes rangsorban 45. -, itt az oktatási-kutatási tevékenységek mellett a helyi és regionális szervezetekkel való együttműködéseket, az energiafelhasználást és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében tett lépéseket vizsgálták.

Forrás: MTI
Kép forrása

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Több magyar egyetem is bekerült a világ legjobbjai közé

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
AIRPRESS LOADED

Cached Query Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") needs refreshing in 162

More in Felsőoktatás
Újraindul a diplomamentő program
Nőtt a diplomások száma az Európai Unióban

Európai Uniós átlagban és a tagországok többségében elérték, sőt meghaladták a 2020-ra kitűzött stratégia célt, amely...

Debreceni Egyetem főépülete
Rendhagyó körülmények között, de zajlik a munka a felsőoktatásban

Rendhagyó körülmények között, szigorú egészségügyi-biztonsági szabályok betartása mellett, de zajlik a munka a felsőoktatásban, így a...

Close