Egyetem helyett szakmatanulás


Augusztus 26-án derülnek ki az idei pótfelvételi eredményei, de sajnos nem lesz mindenki boldog a végeredménnyel. Azoknak, akiknek idén nem jött össze a felvételi, jó lehetőség lehet a szakmatanulás – írja közleményében a Centrum Oktatási Kft.

Az egyetem mellett más lehetőségei is vannak azoknak a fiataloknak, akik tanulni szeretnének. A Centrum Oktatási Kft. összeszedte, mit tehetnek azok, akiknek idén nem sikerült bejutniuk a választott felsőoktatási intézménybe, és ezért szakmát tanulnának.

Ingyenes, iskolarendszerű OKJ képzések

2015 júniusától az állam már két szakma megszerzését biztosítja ingyenesen. Nappali tagozaton 25 éves korig, esti tagozaton korhatár nélkül lehet ingyenesen tanulni. A nappali tagozatosok jogosultak diákigazolványra, családi pótlékra (annak a tanévnek a végéig, amelyben a tanuló betölti a 20. életévét), árvasági ellátásra, egészségbiztosításra. Az esti tagozaton tanulók estis diákigazolványt igényelhetnek.

Ingyenes képzéseket jelenleg csak a szakképzési centrumok alá tartozó iskolák, illetve néhány alapítványi és egyházi iskola indíthat. A szakképesítéseket 2-3 év alatt lehet iskolarendszerben megszerezni, de sok szakma csak néhány városban végezhető el, vagy csak fizetős felnőttképzésben tanulható.

Fizetős, tanfolyami rendszerű OKJ-s képzések

Az OKJ-s szakmai végzettséget jelenleg felnőttképző intézményekben is meg lehet szerezni, az iskolarendszerű képzéseknél rövidebb idő alatt.

A felnőttképzések nem ingyenesek, nem jár a jelentkezőknek diákigazolvány, de a szervező iskolák számos más előnyt nyújtanak a tanulóknak. Például többféle ütemezésben indulnak tanfolyamok, hogy munka mellett is be tudjanak járni a tanulók. Mivel ezek piaci alapon működő iskolák, így jobb körülmények közt, modernebb eszközökön sajátíthatják el a diákok a választott szakmát.

Előreláthatólag 2020-tól változik a szakképzés, és megszűnik az OKJ. A legnagyobb változás a felnőttképzésben lesz, hiszen nem lesz lehetőség az iskolarendszerű képzéseknél rövidebb idő alatt szakmát tanulni. A jövőre életbe lépő változások még nem befolyásolják az idén induló képzéseket, melyek még a jelenlegi rendszerben fognak lezajlani.  A megszerzett szakmai végzettségek nem vesznek el, ugyanolyan teljes értékű szakmai bizonyítványnak számítanak a szakképzés változásai után is.

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Egyetem helyett szakmatanulás

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
AIRPRESS LOADED

+ 401 | Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") (0.57)