2020-ban minden eddiginél keresettebb szakma lesz a társasházkezelő


A jövőre életbe lépő szigorú törvényi változások miatt nem érdemes a szükséges szakmai tudás nélkül társasházkezelőnek állni, a közös képviselők többsége jelenleg mégis mindenfajta szakmai előképzettség nélkül végzi munkáját.

2020-ban minden eddiginél keresettebb szakma lesz a társasházkezelő. Azoknál a kisebb társasházaknál, ahol a közös képviselői feladatokat eddig valamelyik lakó látta el, a törvénymódosítás értelmében új képviselőre lesz szükség, ugyanis a tisztség betöltését a jövőben szigorúan képesítéshez kötik.

„A 4 hónapos társasházkezelő OKJ képzés során a résztvevők elsajátíthatják, hogyan kell különböző ingatlanok üzemeltetési, fenntartási, valamint felújítási folyamatait kezelni. Emellett a képzés kitér még a szervezési és ellenőrzési feladatokra, valamint az elszámolás- és a költségvetés-készítésre is.” – írja közleményében a Centrum Oktatóközpont.

Magyarországon ma mintegy 4,4 millió a lakások száma, amiből közel 1,5 millió olyan társasházakban található, amelyek életét a tulajdonosi közgyűléseken megválasztott közös képviselők, vagy társasházkezelők irányítják, gyakran sok tízmillió forintos költségvetésről gondoskodva.

A tulajdonosi közgyűlésen megválasztott közös képviselők jelentős része eddig szakirányú végzettség és megfelelő tudás nélkül dolgozott. A jogi környezet nemrégiben megváltozott, ennek következtében a jövőben minden közös képviselő, így azok is, akik napjainkig szakirányú végzettség nélkül látták el feladatukat, a törvényi kötelezettségüknek csak úgy tudnak eleget tenni, ha kellő szakmai tudást szereznek.

Érdemes is lesz részt venni az OKJ-s képzéseken, hiszen fontos változás az is, hogy a közös képviselő saját vagyonával felel majd a hibáiért. Feladatainak elmulasztása, vagy jogsértés esetén akár 5 millió Ft pénzbírságra is kötelezhetik a közös képviselőt, illetve az intéző bizottság elnökét.

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

2020-ban minden eddiginél keresettebb szakma lesz a társasházkezelő

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
More in Felnőttképzés, Karrier, Szakképzés, Szakmák
Elindítja az ország első középiskolai 3D-s szakemberképzését a Diákszempont Általános Iskola és Gimnázium
Változik a szakképzés – az Országgyűlés elfogadta a kiegészítő jogszabály-módosításokat

Az Országgyűlés kedden elfogadta azokat a kiegészítő jogszabály-módosításokat, amelyekkel teljes körűvé válnak az új szakképzés törvényi...

Pályázati lehetőség kőműveseknek és burkolóknak
A szakemberek fele még mindig külföldre menne egy felmérés szerint

A szakemberek 57 százaléka szerint még mindig érdemesebb külföldön munkát vállalni, mint itthon, de már 43...

Close