A külföldi diákok oktatására sokszorosát költi a magyar állam, mint a hazaiakéra

A magyar kormány milliárdokkal támogatja évi több mint 5 ezer külföldi, főként fejlődő országokból érkező diák magyarországi felsőoktatási tanulmányait. Ma már minden 48. hallgató olyan külföldi, akinek nem csak a tandíját, de ösztöndíját és lakhatását is az állam finanszírozza – írja a G7 portál.

Ha sok külföldi hallgató akar egy országban tanulni, az általában azt jelzi, hogy magas az oktatás színvonala. Magyarország azonban úgy tudta jelentősen emelni a külföldi diákok számát, hogy ezért komoly árat fizetett.

Az utolsó elérhető adatok alapján évi 5,5 milliárd forintba kerül a Stipendium Hungaricum program, amivel a 2017/2018-as őszi féléven 5 ezernél is több külföldi diák tanult hazánkban, a külföldi diákok hatoda.

A legtöbb küldő ország kifejezetten szegény, migrációval is érintett állam, az ázsiai és az arab térség országai. Számukra nem feltétlenül a magyar oktatás színvonala a csábító, hanem a kifejezetten nagylelkű ösztöndíjprogram.

A Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében nálunk tanuló diákok tandíját ugyanis a magyar állam finanszírozza, emellett ingyenes kollégiumi ellátást is kapnak a diákok – ha ez nem lehetséges, vagy nem ezt választják, akkor havi 40 ezer forintos lakhatási támogatásban részesülnek. A megélhetési költségekre is kapnak havi 40,6 ezer forintot, emellett ingyenes egészségügyi biztosítást és kiegészítő, évi 65 ezer forintos egészségügyi biztosítást is.

Ellentmondásos lehet a program megítélése abból a szempontból, hogy a kormányzat eközben a hazai diákoknak egyre nehezebbé teszi a bejutást a felsőoktatásba. Magyarország az egyetlen régiós ország, ahol trendszerűen csökken a fiatalok körében a diplomások aránya.

Emellett, mivel a külföldi tanulók prioritást élveznek a kollégiumokban, kiszoríthatják a hazai diákokat a kollégiumokból. Nem csak egyre többeknek kell önmaguknak kigazdálkodni a tandíjat, a kollégiumoknál drágább szállást is finanszírozniuk kell.

Mivel az egyetemek a hazai költségtérítés akár 2,5-szeresét kapják meg a programban résztvevő diákok után, gazdasági érdekük a külföldi diákok felvétele lesz, és nem a hazaiaké.

A G7 portál számításai szerint, míg egy magyar diákra átlagosan évi körülbelül 0,5 millió forintot szán a magyar állam, addig a harmadik országból érkező ösztöndíjasokra 1,8 milliót.

2010 óta az állami ösztöndíjjal tanulók száma meredeken csökkenni kezdett, 46 ezer tanulóval, 22 százalékkal van kevesebb. Ez jóval nagyobb visszaesést mutat, mint a korcsoport tagjainak száma.

Forrás

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

A külföldi diákok oktatására sokszorosát költi a magyar állam, mint a hazaiakéra

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
AIRPRESS LOADED

+ 401 | Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") (0.45)